Pest megye vállalkozásra csábít

Az év első időszakában több mint tízezer társas vállalkozás kezdte meg a működését Magyarországon, amely több mint 16 százalékos növekedés az előző évi számokhoz képest. Az adatokból kiolvasható, hogy továbbra is az ország központi régiója, vagyis Budapest és Pest megye csábítja leginkább vállalkozásra az embereket. Az újonnan alakult cégek száma a tavalyi néhány százalékos visszaesés után indult ismét növekedésnek.

Az új vállalkozások száma kissé még emelkedhet is, mivel a társaságok egy részének bejegyzése, főleg eljárási és adminisztratív okok miatt, akár hónapokig is elhúzódhat. A csaknem 17 százalékos növekedés hátterében főként a kft-k alapítása áll. A tavalyi évvel szemben idén közel húsz százalékos emelkedés figyelhető meg az új vállalkozások elindulását tekintve.

Az elkövetkező időszakban Pest megyében az uniós források mintegy harmadát közvetlenül a kis és közepes méretű vállalkozások használhatják fel, további harmada pedig olyan programokat fog támogatni, amelyek egy része (oktatás és képzés, szakképzés, munkaerő piaci beavatkozások) hozzájárul a KKV-k üzleti környezetének javításához. Fontos eredmény, hogy az elmúlt hónapok alatt lefolytatott egyeztetések révén sikerült elérni azt, hogy eredeti elképzelésekkel szemben számos Pest megyei településen magasabb támogatási intenzitással lehet majd beruházásokat és fejlesztéseket támogatni. A könnyítést az Európai Bizottság is jóváhagyta. Így például Gyálon, Vecsésen és Gyömrőn, vagy az Ipoly-mentén, az Aszódi kistérség településein, Cegléd és Nagykőrös, továbbá Nagykáta térségében. A támogatási arány a vállalkozások méretétől függően 45, vagy akár 55 százalékos mértéket is elérheti.

PD

Forrás: MTI , pestmegye.hu

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]