Ötvenmillió euró összegű hitelkeret az Európa Tanács Fejlesztési Bankjától

Az Eximbank a hazai mikro-, kis- és középvállalati szektor finanszírozásának további erősítése érdekében ötvenmillió euró összegű hitelkeret szerződést kötött az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (Council of Europe Development Bank, CEB).

A megállapodást Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója és Mikolaj Dowgielewicz, a CEB alelnöke írták alá Budapesten az EXIM székházában. Az EXIM és az Európa Tanács Fejlesztési Bankja tevékenységében egyaránt kiemelt szerepet kap a mikro-, kis- és középvállalati szektor foglalkoztatottságának a növelése, a szektor hitelhez jutási lehetőségeinek a támogatása. A hitelkeret szerződés alapján Magyarországon bejegyzett mikro-, kis- és közepes vállalkozások finanszírozhatóak a magyar hitelintézeti szektoron keresztül. A CEB által biztosított hitelkeretből maximum 5 M EUR összegű forgóeszköz- és beruházási hitelek refinanszírozása valósulhat meg.

Urbán Zoltán az aláírási eseményen kiemelte, hogy a mai aláírással egyszerre tudják a hazai KKV szektorban kifejtett hitelezési tevékenységüket erősíteni, és az ehhez szükséges források költségét csökkenteni. 

Mikolaj Dowgielewicz az együttműködésről elmondta, hogy az Eximbankkal aláírt  hitelszerződésel a kkv-k beruházási projektjei finanszírozhatóak Magyarországon. A kis- és középvállalkozások támogatása kiemelt fontosságú a CEB számára, egyike a CEB négy kiemelt tevékenységi körének. A munkahely teremtés és a meglévő munkahelyek védelme szempontjából létfontosságú, hogy a vállalkozásokhoz eljuttassák a megfelelő forrásokat. 

Az új forrásbevonási megállapodás nagymértékben hozzájárul az Eximbank forrásszerzési költségeinek a csökkentéséhez is, mellyel az EXIM jelentős kamatmegtakarítást ér el a központi költségvetés számára.

Az 1956 óta működő Európa Tanács Fejlesztési Bank (CEB) Európa legrégebben létrehozott multilaterális fejlesztési bankja. A bank tevékenysége jelenleg a társadalmi kohézió erősítésére, a környezetvédelem elősegítésére, az emberi erőforrás fejlesztésére, továbbá a mikro-, kis- és középvállalatok támogatására koncentrál. A hitelkeret szerződés tovább szélesíti az EXIM nemzetközi fejlesztési banki együttműködési tevékenységét.

Mivel a CEB által nyújtott kedvező forrást az EXIM a hitelintézeteken keresztül tudja kihelyezni a vállalkozások részére, ezért az aláírás kapcsán kiemelt szerepet kapnak azok a kereskedelmi bankok, melyek csatlakoztak az EXIM Exportélénkítési Hitelprogramjához (EHP). A programba bevont újabb kedvező forrásnak köszönhetően a magyar mikro-, kis- és középvállalatok exporttevékenységének a további erősödése várható.

PD

Forrás: Enterprise Europe Network

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]