Online kasszák: április 30-ig lehet már csak igényelni a támogatást!

A bekötött pénztárgépek száma majdnem elérte a 85 ezret. Április 30-ig azonban - a támogatás igénybevételének záró határideje miatt – exponenciális emelkedésre számít az adóhivatal.

Az online pénztárgépre való áttérés szükségességét egyetlen tisztességes vállalkozó sem kérdőjelezi meg. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a kereskedők és szolgáltatók minden ötödik esetben „megfeledkeztek” a nyugtaadásról. Az intézkedés pozitív hatását az egyes gazdasági ágazatok forgalmi adatai is igazolják. Az áfacsalással leginkább érintett kiskereskedelmi szektorok például 2013 áprilisa óta év végéig bezárólag összesen 175 milliárd forinttal nagyobb forgalomról adtak számot, mint a 2012. év azonos időszakában.

A NAV kockázatelemzőihöz több mint 247 millió nyugta és egyszerűsített számla érkezett be eddig, a bizonylatok összértéke  meghaladta a 477 milliárd forintot. A kockázatelemzők számítása, értékelése alapján keresik fel a revizorok azokat a vállalkozásokat, amelyek online kasszái visszaélésről árulkodó adatokat küldenek a hivatalba.  

A gazdasági tárca alapvető érdeke a pénztárgépcsere minél gördülékenyebb megvalósulásának segítése, hiszen annak érdekében, hogy az adóhatósággal online kapcsolatra képes pénztárgépek a lehető legalacsonyabb áron kerüljenek forgalomba, a minisztérium hosszú időn keresztül biztosította az üzemeltetők részére a gépenkénti 50 ezer forintos állami támogatást, és ezzel párhuzamosan az új berendezések gyártásának felgyorsítása érdekében is számos lépést tett. Ilyen lépés volt a gyártáshoz biztosított kedvezményes állami hitel, az állami kezességvállalás nyújtása a kedvezőbb hitellehetőségek eléréséhez, valamint a de minimis támogatás ajánlata. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium zökkenőmentes átállás melletti elkötelezettségét tehát számos intézkedés mutatja. A minisztérium az állami támogatás minél szélesebb körben való igénybevétele érdekében két, illetve négy hónappal már kitolta egyszer az igénybevételre nyitva álló határidőt, ezért újabb határidő hosszabbítást nem tervez.

A NAV  adatai szerint majd 60 ezer  pénztárgép után vették igénybe a támogatást.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium / Vállalkozó.info

ZBT

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]