Növekedésnek indult az építőipar

Az építőipar teljesítményét és javuló kilátásait méltatta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) megalakulásának 25 éves jubileumi közgyűlésén Budapesten.
Latorcai János hangsúlyozta, hogy a 2013-as elrugaszkodás után az idén már növekedésnek indult az építőipar, bár a megrendelések zömét az állam adta út- és vasútépítésre és alacsony volt a bázis, de mégiscsak kétszámjegyű emelkedést ért el az ágazat. A mélyponthoz képest az ágazatban 12 ezerrel többen dolgoznak, a további növekedésnek pedig alapot ad az, hogy az állam növeli a lakásépítési és -felújítási támogatásokat - tette hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az építőiparra is hatással lesz, hogy a 2020-ig rendelkezésre álló uniós támogatásból és nemzeti önrészből, együtt 12 ezer milliárd forintból 360 milliárd jut a kkv-k technológia fejlesztésére és kapacitásbővítésére.

Az uniós pályázatokat gyorsítja és egyszerűsíti az, hogy 20 millió forintos támogatás igényléséig nem kell biztosítékot bemutatni a cégeknek - idézte fel a miniszter.

A miniszter elmondta, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa egyetértett azzal, hogy az EU versenyképességének javítására 315 milliárd eurós beruházási csomagot különítsenek el. Magyarország 50 projektet jelölt erre a keretre, energetikai, útépítési, közlekedési és kutatás-fejlesztési célok vannak ebben a körben.

Miután több nagy uniós ország gazdasági növekedése stagnál, Közép-Európa gazdaságai viszont növekednek, így ebben a régióban hatékonyabban használható fel ennek a beruházási forrásnak egy része - tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter kiemelte, hogy az év első kilenc hónapjában a növekedés 18,1 százalék volt, igaz alacsony bázis mellett - tette hozzá. A lakásépítésben idén 22 százalékos a növekedés, bár a bázis itt is rendkívül alacsony, az azonban bíztató, hogy idén az építőipari cégek kétharmada már növekedett.

A kormány célja, hogy újra évi 40 ezer lakás épüljön. Ehhez támogatást is nyújt, jövőre már egy gyermek után is jár 500 ezer forint, de  a háromgyerekesek 3.2 millió forint szocpol támogatást kaphatnak, amely használt lakás vásárlására is igénybe vehető. A használt lakások forgalmának növelésével ugyanis élénkíthető a lakáspiac, amely majd kihat az új lakások építésére is.

A kormány szabályozási intézkedései közül Varga Mihály kiemelte az e-építési napló bevezetését, amely szavai szerint jogkövetésre késztette a szektor szereplőit, a kamara keretében működő teljesítésigazolási szakértői szervezet pedig az ágazatban meglévő tartozásokat csökkentette.

Jövő év szeptemberétől megújul a szakképzés Magyarországon. A cél az, hogy a gazdaság igényeihez igazodó szakmunkásokat és technikusokat képezzenek. Ebben szerepük lesz a kamaráknak és az olyan szakmai szervezeteknek is, mint az ÉVOSZ - mondta a miniszter. A Leonardo program keretében a szakoktatókat Németországban képezik tovább - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte azt is, hogy az építőipar feladata lesz a járásonkénti egy tanuszoda valamint tornacsarnok felépítése, továbbá az autópályák továbbépítése az országhatárokig, valamint az is, hogy minden megyeszékhely gyorsforgalmi úttal csatlakozzon a meglévő autópálya hálózathoz.

PD

Forrás: MTI, kormany.hu
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]