NAV ellenőrök rendelték meg a vállalkozóktól a munkát

Rájött a NAV, hogy a vízvezeték-szerelő nem ad számlát.

Lakást béreltek és házhoz hívták a szolgáltatókat az adóhivatal revizorai a fővárosban, hogy kiderítsék, kapnak-e számlát a kifizetett munkadíjról. Az ellenőrzések az adóhivatalt további lépésekre ösztönző eredménnyel zárultak, mert a szerelőktől kezdve a szőnyegtisztítón át az ételszállítókig szinte valamennyi szolgáltató zsebre dolgozott – vetít előre a számla nélkül dolgozók ellen újabb lépéseket közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV dél-budapesti adóellenőrei ideiglenesen lakást béreltek a fővárosban azért, hogy ellenőrizzék a házhoz jövő szolgáltatók adózási fegyelmét. Céljuk, mint a közleményben fogalmaznak, számtalan közérdekű bejelentést is alapul véve az volt, hogy kiszűrjék a bevételeiket eltitkolókat, és felfedjék a feketefoglalkoztatást. Különösen a magukat az interneten hirdető, lakásfelújítást végző mesterekre koncentráltak, és különböző javítási, szerelési munkákat rendeltek meg.

Az ellenőrzések eredménye megdöbbentette az adóhivatalt. Mint a sajtóközleményben írják, „elgondolkodtató, hiszen a zárlakatos, az üveges, az épületasztalos, a szobafestő, a víz-, a villany- és a háztartásigép-szerelő sem adott számlát a munkadíjról, azaz tízből kilencen zsebre dolgoztak. Csupán az egyik rovarirtó társaság alkalmazottja ragadott számlatömböt, és teljesítette önként a bizonylatadási kötelezettséget. Mint kiderült, őt a kft. szabályosan be is jelentette.”

A NAV mostani felismerése kissé érthetetlen, mert évek, évtizedek óta él és virágzik Magyarországon az a gyakorlat, hogy a mesteremberek, lakásfelújítók közül sokan nem adnak számlát, feketén dolgoznak. Az őket kihívó emberek közül sokan azért választják ezt, vagy nézik el, mert így megúszható az áfa – ami most 27 százalék, Európában a legmagasabb, világszinten pedig a három legmagasabban benne van.

Az ellenőrzések arra is fényt derítettek, írja a NAV a közleményben, hogy a vizsgált szolgáltatók mintegy 15 százaléka adószám nélkül, de üzletszerűen folytatta tevékenységét, sőt akadt olyan is, aki korábbi munkáltatójának cégnevével visszaélve vállalt lomtalanítást. Ez utóbbi esetben az érintett cég a nevével való visszaélés és rossz hírnév keltése miatt feljelentést tett.

Az ellenőrzés új módszere az adóhivatal állítása szerint olyannyira meglepte az érintetteket, hogy az egyikük a kapun kilépve kiabálásba kezdett, és hangosan közölte a környék lakóival: „Itt lakik a NAV.”

A tapasztaltak igazolták, hogy szükség van a NAV ellenőrzéseire ebben a szektorban is, így ezzel a módszerrel az adóhivatal a továbbiakban is élni fog a fővárosban és Pest megyében, helyezi kilátásba az adóhatóság. Ugyanakkor az eddig feltárt jogsértések elkövetői sem ússzák meg csupán egy mulasztási bírsággal, eltitkolt bevételeiket és tényleges adókötelezettségüket a NAV utólagosan vizsgálja, illetve behajtja.

Forrás: origo.hu

A tanácsadó véleménye:

Nem újdonság az adóhatóság részéről az ilyen és ehhez hasonló jellegű akciók végrehajtása, amellyel a lehető legteljesebb mértékben kíván fellépni a jövedelmek eltitkolása terén. Találkoztunk már tetoválószalonban, jövendőmondónál vagy különböző testi-lelki megújulást eredményező szolgáltatások NAV revizorok által történt igénybe vételére. Éppen ezért ma már mindenkinek, aki a szolgáltatások területén dolgozik, saját maga, vagy alkalmazottal, tudomásul kell vennie a szabályokat. A NAV elsődleges célja éppen ezért nem is a bírságolás, hanem az, hogy a nyugta (számla) adása teljesen természetessé váljon a szolgáltató részéről anélkül, hogy erre őt figyelmeztetni kellene.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]