Nagy a szakemberhiány, mérnök és szakmunkás kellene mindenkinek

Világszerte a munkaadók 38 százalékának okoz problémát, hogy megfelelő munkaerőt találjon, Magyarországon pedig a munkaadók 47 százaléka küzd a szakemberhiánnyal. Legnagyobb kereslet a szakmunkásokra, sofőrökre és mérnökökre van.

Globális csúcsot döntött a szakember hiány a ManpowerGroup 42 országot érintő kutatása szerint, a tavalyi eredményhez képest kettő százalékponttal növekedett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek toborzáskor nehézségekbe ütköznek. Világszerte a munkaadók 38 százaléka küzd azzal, hogy megfelelő munkaerőt találjon. Magyarországon – a globális átlagot bőven meghaladóan – a megkérdezettek 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Ez az arány a magyarországi felmérések történetében újabb rekordnak számít. Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója szerint: „A magyar adatok egyfelől összhangban vannak a nemzetközi trendekkel, másrészt nagyon elválnak a nyugat-európai folyamatoktól. Nálunk is szakmunkásokból van a legnagyobb hiány, de a magyar munkaadókat, a magyar cégvezetőket egyre kevésbé foglalkoztatja a szakemberhiány. Három év alatt a felére csökkent azok száma, akik szerint gond a szakember-hiány és több mint kétszeresére nőtt azoké, akik szerint ez nem probléma. Ez azt jelzi, hogy Magyarországon a szakember-hiányra a cégek többsége úgy tekint, mint egy körülményre, amelyre nincsen hatásuk és a folyamatokat egyszerűsítik, vagy éppen alacsonyabb hozzáadott értékű feladatokat vállalnak. Ezzel ellentétben Nyugat-Európában a cégek képzésekkel, fejlesztésekkel, innovatív megoldásokkal igyekeznek csökkenteni a szakember-hiány üzletmenetre káros hatásait.” Magyarországon a legnagyobb hiány szakmunkásból van – igaz konkrét szakma nincs hozzá kötve –, a második helyen a sofőr, a harmadikon pedig a mérnök van. De szintén problémás könyvelőt, orvost, informatikust találni. A globális felmérésben is szakmunkásból van a legnagyobb hiány, ám itt a második helyen az értékesítő, a harmadik helyen pedig a mérnök szakma áll.

A munkakeresők 9 százaléka szerint komoly probléma a diszkrimináció

Az idén először a ManpowerGroup magyarországi irodája a munkavállalókat, munkát keresőket is megkérdezte, hogy mi okozza a legnagyobb problémát a munkakeresésben, elhelyezkedésben. A megkérdezett több mint 800 válaszadó 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy gondot okoz a megfelelő munka megtalálása. Leginkább azoknak, akik 50 év fölött vannak, de az X generációt képviselőknek is többsége nehezen találja meg a számára ideális munkát, míg a pályakezdők 80 százaléka számolt be. Az okok közül első helyen – 41 százalék – azt említették, hogy a meghirdetett állások szerintük nem elérhetőek, vagy csak ismeretség útján. Gond a túl alacsony fizetési szint is, a megkérdezettek 39 százaléka panaszkodott erre. Komoly problémát jelent a magyar munkakeresőknek a túlzott szakmai elvárás is. A megkérdezettek 9 százaléka pedig a diszkriminációt említette, amely egyszerre jelenti a nemi és a korra való megkülönböztetést. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen segítséget vesznek igénybe a munkakeresés során 47 százalék válaszolta, hogy munkaerő-közvetítő cégeket.

Japánban a legnagyobb a szakemberhiány

A felmérés szerint továbbra is Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 83 százaléka küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén van még Peru és Brazília. Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és afrika) régió éllovasa Románia 61 százalékkal, követi Görögország 59 százaléka, Magyarország pedig az ötödik. Csakúgy, mint tavaly, most is az ír munkaadók számoltak be a legkényelmesebb helyzetről: ott csupán 11 százaléknak jelent gondot a megfelelő munkatárs megtalálása. Arra a kérdésre, hogy milyen módon érinti a szakemberhiány a vállalatát, világszerte a megkérdezettek legnagyobb arányban – 42 százalékban – az ügyfél-kiszolgálási képesség csökkenését említették. Ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy a versenyképesség, produktivitás csökkenését okozza a szakemberhiány. A toplistát Magyarországon is ugyanezek a válaszok vezetik, de jóval nagyobb arányban. A legnagyobb problémának azt tartják a munkaadók, hogy csökkent a jelentkezők, a jelöltek száma, második helyen a szaktudás hiánya áll, a harmadik helyen pedig a magas fizetési igény áll.

Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát dolgoztak ki, hogy megoldják a nehézségeket, amelyeket a munkaerő-felvétel okoz, a világban a legtöbben – 43 százalékban – azt válaszolták, hogy a meglévő munkaerővel kapcsolatos gyakorlaton (képzési, fejlesztési programok, juttatások átalakítása, kezdő bérek emelése stb.) változtatnak. A cégek 30 százaléka új munkaerőforrások után kutat és 32 százalék pedig a foglalkoztatási módszereken változtat.

Forrás: HVG
KP

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]