PDF letöltés

Milliós birság lehet a figyelmetlenség vége

Több száz nagyvállalat is pórul járhat, ha nem tesznek eleget kötelezettségüknek, akár több millió forint bírságot is kaphatnak.
Egy millió forinttól tíz millió forintig terjedő bírságot kis kaphatnak azok a nagyvállalatok, amelyek nem tesznek eleget az energiahatékonysági törvényben meghatározott energetikai audit végrehajtásának. Bár az auditot már a tavalyi évben el kellett volna végezni, még az idén bírság nélkül tehetik azt meg a vállalatok. Az auditon kívül minden nagyvállalatnak regisztrálnia kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján.

Fontos az energetikai audit
Az energetikai audit kötelező és aki nem végzi el, komoly büntetésre számíthat
 
A regisztrációra minden olyan vállalat köteles, amely több mint 250 főt foglalkoztat vagy az éves nettő árbevétele meghaladja az 50 millió eurót. Fontos tudni, hogy nem csak azokat a cégeket terheli az audit kötelezettség, aki az épület vagy az üzem tulajdonosa. Azoknak a cégeknek is kötelező energetikai auditot végezni, akik csak bérlik telephelyeiket, székhelyeiket. Az első auditot 2015. december 5-ig kellett teljesíteni és 2016. január 20-ig kellet beadni a regisztrációs nyilatkozatot. Akik ezt elhalasztották, azoknak érdemes ezt mielőbb pótolni, ha el szeretnék kerülni az akár több millió forintos büntetést.