Melyek a világ tíz leglassabban fejlődő gazdaságai?

Három szomszédunk is szerepel azon a listán, amely a világ 10 leglassúbb gazdaságát tartalmazza.

A Világbank adatait felhasználva a Business Insider sorrendbe rakta azokat az országokat, ahol 2014 és 2017 között a várható átlagos éves gazdasági növekedési ütem (compound annual growth rate, rövidítve CAGR) a legalacsonyabb. Ezt a mutatót úgy számolják, hogy az előrejelzések alapján a 2015-ös, 16-os és 17-es éves növekedést figyelembe véve a három év összesített százalékos mutatóját egyharmad hatványra emelik. Minél alacsonyabb az érték, annál lassabb lehet az adott országban az egységnyi befektetés megtérülése.

A 10 legalacsonyabb százalékot elérő ország:

10. Jemen

CAGR: +0,9%

Az ország rövid távú kilátásait romba dönti a polgárháború, az alacsony olajár, a magas munkanélküliség és az alacsony vízkészlet.

9. Horvátország

CAGR: +0,7%

A 2008-as válságot déli szomszédunk még mindig nyögi, a nemzeti össztermék tavaly 0,4 százalékkal csökkent, magas a munkanélküliség, a külföldi tőkebeáramlás visszafogott.

8. Brazília

CAGR: +0,47%

Hiába próbált a kormány életet lehelni a gazdaságba, a költségvetés egyensúlya nincs meg. A 2014-es focivébé óriási nyomást gyakorolt a gazdaságra.

7. Szerbia

CAGR: +0,29%

Másik déli szomszédunk is csökkenő nemzeti össztermékkel, magas munkanélküliséggel és egyre kisebb belső fogyasztással küzd. A korrupció, a hatékonytalan jogi rendszer és az öregedő társadalom szintén visszaveti a fejlődést.

6. Oroszország

CAGR: +0,26

Az olajfüggő nagyhatalom térdre rogyott 2014-ben a nyersanyag zuhanó piaci ára miatt, ráadásul Moszkva megemelte a katonai kiadások összegét is.

5. Saint Lucia

CAGR:+ 0,15%

A turizmusból élő sziget nemzeti összterméke a válság miatt visszaeső utazók száma miatt van padlón.

4. Fehéroroszország

CAGR: -0,5%

Az orosz gazdasággal szimbiózisban élő ország szükségképpen követi a nagy testvért. Minszk próbál Moszkvával is jóban lenni, de részben el is szakadni tőle, ez a politika egyelőre kevés sikert hoz.

3. Líbia

CAGR: -0,65

A GDP 2014-ben zuhanórepülésbe fogott, 24 százalékot esett. A gazdag nyersanyagforráson ülő országban a bevételeket nem képesek visszaforgatni gazdaságösztönző befektetésekbe.

2. Venezuela

CAGR: -2,28%

Az ország nemzeti össztermékének 12 százaléka az olajból származik, így az áresés magával rántotta a gazdaságot. Tavaly az infláció már 60 százalékos volt.

1.Ukrajna

CAGR: -2,45%

Már a 2008-as válság is alaposan betett Ukrajnának, erre jött rá az orosz konfliktus, a Krím-félsziget elvesztése, a belpolitikai zűrzavar és a politikai korrupció burjánzása. A strukturális reformokat alig tudják végrehajtani.

Forrás: HVG
KP

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]