Májusban 4,0 százalékkal nőttek keresetek

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva az egy évvel korábbi adatokhoz képest a béremelkedés a versenyszférában és a költségvetési szektorban szinte azonos képet mutat,  4,1, illetve 3,9 százalékos volt – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Az adatok azt mutatják, hogy a bérkiáramlás májusban némileg lelassult az első négy hónapban mért 6 százalék feletti üteméhez képest. Mivel az elmúlt egy évben az adóterhelés nem változott, a bruttó és a családi kedvezmények nélkül számított nettó keresetek egyformán alakultak.

A rendszeres keresetek – amelyeket a prémium, jutalom és havi különjuttatások értéke nélkül számoltak - 3,1 százalékkal haladták meg a tavaly májusi adatokat a versenyszférában.

A nemzetgazdaság egészét tekintve, azaz a közfoglalkoztatottakat is figyelembe véve, 4,9 százalékkal magasabbak voltak a jövedelmek, mint tavaly májusban, miután a teljes munkaidőben közfoglalkoztatottak keresete 5,9 százalékkal emelkedett, és súlyukat is növelte, hogy a létszámuk 26,6 százalékkal, 129 ezerre emelkedett.

PD

Forrás: MTI

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]