Magyar kkv-k külpiacra lépését segíti a HITA

A hazai vállalkozások számára újabb segítséget jelentő rendezvényre került sor július 15-én az S-Invest Zrt. beszállítói konferencián, amelyen a magyar kkv-k külpiacra lépésének segítése, a külpiaci beszállítói lehetőségek bemutatása volt a fő cél, különös tekintettel a magyar kormány keleti nyitás politikája által érintett területekre. A rendezvény fővédnöke a Nemzeti Külgazdaság Hivatal (HITA), védnöke pedig a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) volt.

Dr. Hruby Bettina, a HITA operatív elnökhelyettese tájékoztatta a jelen lévőket, hogy a HITA segítséget kíván nyújtani abban, hogy a keleti nyitás térségeiben új piacok és lehetőségek nyíljanak meg a magyar vállalkozások előtt, nem utolsó sorban azzal a szándékkal, hogy a hazai és a külpiaci partnerek találjanak egymásra. A magyar kormány keleti nyitás politikája ugyanis azon a célkitűzésen alapszik, hogy a hazai vállalkozások növekvő arányban profitáljanak exportjukon keresztül a dinamikusan fejlődő gazdaságok importnövekedéséből és gazdaságfejlesztéséből. 

Az elnökhelyettes utalt arra, hogy a HITA a 2011-es létrehozása  óta azon fáradozik, hogy befektetetés ösztönzési tevékenysége mellett a magyar kkv-k külföldi megjelenési lehetőségeit, vásárokon, konferenciákon, üzleti delegációkban való részvételét segítse. Mivel Magyarországon az export teszi ki a GDP jelentős hányadát, a magyar kormány célja, hogy a kkv-k részaránya jelentősen növekedjen az exportban.

 A HITA véleménye szerint a kkv-k sikeres külpiacra lépésében a leggyakoribb gát a menedzsment ismeretek hiánya és az általános jellegű információhiány. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal által évről-évre megrendezett exportőrképzés, a vállalkozások körében igen népszerű KKV Akadémia célja, hogy minél több kis és közepes vállalkozást készítsen fel a külpiacra lépésre, vagy a külpiacokon történő sikeres helytállásra.

PD

Forrás: Nemzeti Külgazdaság Hivatal

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]