Komoly terveket szövöget Pécs vezetése

Április végén állapodtam meg Magyarország miniszterelnökével arról, hogy a Kormány támogatja a város fejlesztési terveit. Világosan látszik, hogy a pécsiek mit tartanak fontosnak. Az emberek elsöprő többséggel állnak ki a munkahelyteremtő és a helyi gazdaságot élénkítő programok mellett, ezért ez az én legfontosabb célom is. Nem kevesebbet akarok ugyanis, mint hogy 2020-ra elérjük a teljes foglalkoztatottságot Pécsett, azaz mindenki dolgozhasson, aki akar. A jövő elkezdődött – jelentette be sajtótájékoztatón Páva Zsolt.
A napokban megállapodást kötött Páva Zsolt Orbán Viktor miniszterelnökkel, amelyben a Kormány vállalja, hogy a legfontosabb pécsi fejlesztési terveket támogatja. Ez a megegyezés azt jelenti, hogy a kormány garantálja és Csizi Péter országgyűlési képviselőnek köszönhetően kormányhatározatban is rögzítette Pécs fejlesztési programját – emelte ki Pécs polgármestere.
- Magyarország miniszterelnöke megerősítette, hogy a kormány támogatni fogja Pécsett ipari csarnokok építését annak érdekében, hogy a betelepülő nagy foglalkoztatóknak legyen hol berendezkedniük, emellett minimum 90 hektárral megnöveljük az Ipari Parkunkat is. A pécsiek kérésének megfelelően Orbán Viktor támogatta, hogy egy olyan szabadidő és sport központot építhessünk, amelyben helyet kap egy élményfürdő is. Megállapodtunk arról is, hogy az M6-os autópályát megépítjük a határig, így Pécs közvetlen összeköttetésben lehet Eszékkel. Ezzel erősíteni tudjuk a város régió vezetői pozícióját. Szintén fontos vállalás az is, hogy a Pécsett tanuló külföldi diákok számát megduplázzuk, így 10 milliárd forintot fognak városunkban elkölteni, ami jelentős bevételt jelent majd a pécsieknek – hangsúlyozta Páva Zsolt.
A polgármester közölte, nincs vesztegetnivaló idő, ezért a város már meg is kezdte a projektek megvalósítását, a részletekről szóló aktív tárgyalást a kormánnyal.
- A jövő elkezdődött. Hamarosan a pécsi Közgyűlés elé is bevisszük a megállapodás pontjait, hogy a testület is szentesítse ezeket, illetve felállítottuk azokat a munkacsoportokat is, amelyek a kormány hivatalos képviselőivel, szerveivel tartják a kapcsolatot – közölte Páva.
A polgármester ezt követően részletesen is ismertette az egyes fejlesztési pontok megvalósítását.
A megállapodás 1. pontja értelmében a Kormány 2016-ban megkezdi az M6-os autópálya meghosszabbítását az országhatárig ez által lehetőség nyílhat Pécs számára a Zágráb-Eszék-Belgrád autópálya-rendszerhez történő csatlakozásra. Ily módon Horvátország és a Balkán országai felé közvetlen autópálya-kapcsolat lesz, továbbá a koperi tengeri kikötő autópálya-kapcsolata is biztosítottá válik. Ezen fejlesztés logisztikai projektjeinek bővülésén keresztül Pécs versenyképességét – és ezáltal a tőkevonzó képességét is – fokozhatja.
 
A megállapodás 2. pontja szerint a Kormány, a Pécsett tanuló külföldi hallgatók számának a jelenlegi, 2300-ról 5000-re növelését szeretné elősegíteni a ciklus végéig. Az infrastrukturális fejlesztések (kollégium, oktatótermek, stb.) vagy a Pécsi Tudományegyetem jelenlegi épületeinek bővítésével, vagy újonnan megvásárolandó területen felépítésre kerülő épület(ek)ben valósíthatóak meg. Mindezek teljesülésére az Önkormányzat munkacsoportot állít fel a Pécsi Tudományegyetemmel közösen, hogy 2015. június 30. napjáig egy szakértői anyagot nyújtson be a Kormány felé.
 
A megállapodás 3. pontja alapján az Önkormányzat megkezdi a tárgyalásokat az iPark Pécs Kft-vel és a IPP-Airport nevű céggel, annak érdekében, hogy a Kormány 205ha nagyságú területet megvásároljon. A telekvásárlások során Pécs területén összesen 373,4ha (168,4ha + 205ha) olyan fejlesztési terület állhat rendelkezésre, amely alkalmas lehet új iparcsarnokok és az azokhoz tartozó egyéb szükséges technológiai területek kialakítására.
 
A megállapodás 4. pontja értelmében a Kormány vállalja a különböző méretű könnyűszerkezetű üzemcsarnokok 80%-os készültségig történő megépítését. Az egyes csarnokok mérete az igényeknek megfelelően 3 ezer és 10 ezer négyzetméter között változna. Az üzemcsarnokok építési költsége kb. 120 ezer Ft/m2.
 
Az elmúlt 5 év három legnagyobb munkahelyteremtő beruházása mindegyike azért tudott Pécsett megvalósulni, mert ezen érdeklődők számára a város tudott azonnal használható ingatlant kiajánlani. A Jabil Magyarország Kft. 400 munkahelyet teremtett a PIP ipari parkban a vállalkozói falu meglévő épületében. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. szintén a PIP ipari park területén egy meglévő csarnokot fejlesztett Európa legnagyobb dohánygyárává, amivel több száz munkahelyet teremtett Pécsett. Legutóbb a Harman Professional közel 500 munkahelyet jelentő fejlesztést kezdett Pécsett a volt Nokia-Elcoteq magántulajdonban lévő csarnokában – magyarázta a polgármester.
 
Ugyanakkor a közelmúlt tapasztalata az is, hogy több jelentős befektető azért nem Pécsett telepedett le, mert bár minden egyéb feltételt messzemenően megfelelőnek értékeltek, de nem találtak sem városi tulajdonban, sem magántulajdonban lévő, azonnal rendelkezésre álló üzemcsarnokot. Ezek a tapasztalatok egyértelművé tették, hogy ha a város ki tud ajánlani ipari-logisztikai hasznosításra alkalmas épületet, akkor a befektetők Pécset választják.
 
A megállapodás 5. pontja szerint az Önkormányzat a Kormány közös munkacsoportot állít fel, hogy áttekintse és értékelje a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Koncertközpont, valamint a Pannon Filharmonikusok zenekar működési feltételeit és azok jövőbeli biztosítását.
 
A megállapodás 6. pontja Szabadidő- és Sportközpont megépítéséről szól, ahol helyet kapna egy élményfürdő is – ez utóbbit tartja fontosnak ugyanis a pécsiek döntő többsége. A több ütemben megvalósuló fejlesztés részeként a már épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia helyszíne mellett elsőként egy multifunkcionális sportcsarnok épülne, uszodával és a vele összekapcsolt élményfürdővel. A szabadidős és sportberuházások főfeltétele 11 hektár fejlesztési terület megvásárlása.

Forrás: vállalkozó.info

ZBT
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]