Kedvezményes kamatozású hitelek: könnyebb lesz felvenni?

Könnyebben elérhetők lesznek a kedvezményes kamatozású hitelek - akár az európai uniós pályázatok önrészének finanszírozásával kapcsolatban – a kis- és közepes vállalkozások számára a 2014-2020-as pályázati ciklusban – derült ki a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a VOSZ Baranya Megyei Szervezete, valamint a KAVOSZ Zrt. tájékoztató fórumán 2014. október 7-én Pécsett.

Az uniós pályázatokról Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a Széchenyi Kártya Program kedvező hitellehetőségeiről Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a vállalkozások képviselőit.
- Nagyon fontos terület a finanszírozás mikéntje a kis- és közepes vállalkozások számára, és már most élénk érdeklődés mutatkozik az iránt, hogy miként lehet hozzájutni a forrásokhoz a következő pályázati ciklusban – világított rá a rendezvény létjogosultságára dr. Kéri István, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Dr. Páva Zsolt,Pécs Megyei Jogú Város polgármestere azzal folytatta a gondolatot, hogy „Pécs újraiparosítása” érdekében 7 éves programot indítanak a közeljövőben és ebben számítanak a magyar kormányzatra valamint a helyi erőkre, így a kamarára és a vállalkozásokra  is.
- A pécsi projektek jól állnak az előkészítés fázisában, ez megalapozhatja a sikeres végrehajtást. Fontos a helyi szereplőkkel, a kamarával, a polgármesterekkel, a VOSZ-szal való szoros együttműködés, a folyamatos egyeztetés, hogy a következő uniós programozási időszakban rendelkezésre álló források a gazdaság élénkítésére fordítódjanak – ezt már Rákossy Balázs,a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára mondta. -  Jelenleg az operatív programok elfogadása zajlik, amely meghatározza a következő hét éves ciklus fejlesztéseit. Már a jövő héten megjelennek az első pályázati lehetőségek a hazai vállalkozások számára, ezek a kkv-k kereskedelem-fejlesztését és piacra jutását valamint a technológiai korszerűsítést célozzák meg. 2015. I. félévében több ezer pályázat kiírására lehet számítani.
A hazai kis- és középvállalkozások jelentős része tervez valamilyen fejlesztést a közeljövőben, a projekt megvalósításához részben uniós forrást is szeretne igénybe venni. A hazai vállalkozások többségének nem áll rendelkezésére a teljes beruházáshoz szükséges összeg, így az alacsony kamatoknak köszönhetően egyre többen vennének fel hitelt a megvalósításhoz. Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója előadásában arról szólt, hogy többfajta lehetőséget kínál a finanszírozásra a KAVOSZ a Széchenyi Kártya Program keretében. Az uniós pályázatokhoz szükséges önerő biztosításához Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel, a már elnyert uniós támogatási összeg előfinanszírozásához Széchenyi Támogatást Megelőző Hitel vehető igénybe. Ezek segítségével elkerülhető lehet az előző ciklusban tapasztalt probléma, hogy - vagy a pályázatokhoz szükséges önrész hiányában, vagy amiatt, hogy az elnyert támogatást csak a beruházás megvalósítása után fizeti ki az EU -, számos vállalkozás elesett a pályázati lehetőségektől. A KAVOSZ szerint érdemes lenne átgondolni, hogy a 2014-2020-as időszakban a vállalkozások valamennyi pályázathoz automatikusan igényelhessenek a Széchenyi Kártya Programban önerő kiegészítő és a támogatást megelőlegező hiteleket. Mindkét konstrukcióhoz 5 százalék kamattámogatást biztosít az állam, így ennek, valamint a rekordalacsony jegybanki alapkamatnak köszönhetően a Széchenyi Önerő kiegészítő Hitelhez éves nettó 1,6 százalék, a Széchenyi Támogatást megelőlegező Hitelhez éves nettó 1,1 százalékos kamat mellett juthatnak hozzá az igénylők.
A Széchenyi Kártya Program hitelei iránt nem csökken az érdeklődés, az így kihelyezett hitelek összege mára országosan meghaladja az 1365 milliárd forintot. A hiteligénylések száma megközelíti 280 ezret, és már több mint 207 ezer hitelügylet jött létre. Baranya megyében a befogadott igénylések száma csaknem 14 ezer, több mint 10 ezer ügylet jött létre, aminek köszönhetően a megyében kihelyezett hitelek összege mintegy 67 milliárd forint. A Széchenyi Kártya Program hitelei a KAVOSZ Zrt., a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiban igényelhetők országszerte közel 300 helyen, ahol az ügyfelek teljes körű információt kapnak az igénylés feltételeiről és a benyújtandó dokumentumokról is.

Forrás: PBKIK / vállalkozó.info

ZBT

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]