Kazincbarcikán új üzem 84 millió euróért legalább 70 új munkahely jön létre

Új sósav konverziós üzemet hoz létre a kormány támogatásával Kazincbarcikán a kínai Wanhua csoport tulajdonában lévő Borsodchem Zrt., amelynél a 84 millió eurós beruházásnak köszönhetően legalább 70 új munkahely jön létre - jelentette be hétfőn Budapesten Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Csien-seng Ting, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte: az egyre dinamikusabban bővülő kínai beruházások jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy mára Magyarország Európa termelési központja lett, a kínai vállalatok pedig regionális termelési logisztikai központként tekintenek Magyarországra. Az államtitkár jelezte: a beruházáshoz - amelynek köszönhetően 2500 fölé emelkedik a BorsodChem munkavállalóinak száma - a magyar kormány 996,6 millió forintos támogatást biztosít.
Csien-seng Ting hangsúlyozta: a magyar és a kínai kormány támogatása mellett a Borsodchem folyamatosan fejlődik, terveik szerint növelik kapacitásaikat, és arra törekednek, hogy még több kínai befektetőt ösztönözzenek magyarországi befektetésre.
Szijjártó Péter elmondta: a Wanhua elkötelezett a magyarországi termelés és tevékenység növelése mellett, és ez egy olyan beruházás, amely egy már Magyarországon működő vállalat tőke-újrabefektetése. Az új sósav kondenzációs üzem megépítése az államtitkár szerint három szempontból is segíti  a magyar külgazdasági stratégiai célok megvalósulását.
A Borsodchem mostanra az észak-magyarországi térség egyik legnagyobb munkaadójává vált, hiszen 2500 munkavállaló dolgozik a vállalatnál és három vegyipari szegmensben is közép-európai regionális éllovasnak tekinthető. Termékeiket a magyar gazdaság szempontjából rendkívül fontos iparágak - például az autóipar, az elektronika és az építőipar - is felhasználják - fűzte hozzá.
 
Forrás: kormany.hu
(NKA)

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]