Idén hetvenmilliárddal több lesz a GINOP-ban

A kormány elfogadta a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretének módosítását, így 74 milliárd forinttal, azaz 902,48 milliárd forintra emelkedett az év végéig pályázható fejlesztési támogatás keretösszege.

Az új keret alapján az őszi-téli periódus intenzív lesz, mintegy 30 pályázati felhívás fog megjelenni, közel 400 milliárd forint értékben a GINOP keretein belül – mondta Rákossy Balázs,a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Az államtitkár szerint a változtatások okai között szerepel, hogy a piaci igényekhez igazodva, a tervezettnél korábban jelennek meg a kutatás-fejlesztési és innovációs típusú felhívások, amelyek nagyban segítik a jövő évi uniós források kifizetésének felgyorsítását.

A nagy népszerűségnek örvendő, mikro-, kis és középvállalkozásoknak szóló, termelési kapacitásbővítő típusú felhívások kerete 34 milliárd forintra emelkedik. Ez biztosítja, hogy minden, formailag és tartalmilag megfelelő projektnek megítélhető legyen a támogatás.

A jelenleg is futó, a kkv-k kapacitásbővítő beruházásainak támogatására irányuló felhívásnál 20-ról 40 milliárd forintra emelkedik a keret. A növekmény elsősorban a szabad vállalkozási zónákban lesz felhasználható a tájékoztatás szerint.

A módosításokat indokolta az is, hogy a pénzügyi eszközökkel kapcsolatos uniós szabályozási késedelem miatt az idén csak a pénzügyi közvetítők kiválasztásával kapcsolatos felhívások tudnak megjelenni, a kombinált termékek (hitel+támogatás típusú) csak 2016-ban.

A módosítással a tervezett 68 helyett 52 felhívással számolhatunk, ezek keretösszege azonban 74 milliárd forinttal megnő: 828,04 milliárd forint helyett 902,48 milliárd forint lesz.

Rákossy Balázs emlékeztetett továbbá arra is, hogy a GINOP keretében eddig 22 pályázati felhívás jelent meg, amelyek elérhető forráskerete 541 milliárd forint. A kormány korábbi döntése értelmében 2017 június végéig a teljes keretösszeg, vagyis 2700 milliárd forint áll rendelkezésre majd a megfejelő felhívásokon keresztül.

forrás: piacesprofit.hu, kormany.hu

DrVI

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]