HAZAI VÉDELMI IPARI TERMÉKEK EXPORTJÁT ERŐSÍTI A MAGYAR NEMZETI KERESKEDŐHÁZ

NATO hadgyakorlat keretében mutatkoztak be innovatív magyar védelmi ipari termékek

NATO tagországok legmagasabb rangú katonai vezetőinek mutatkozhattak be hazai védelmi ipari gyártók a jelenleg Magyarországon zajló nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat keretében szervezett szakkiállításon. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és a Magyar Védelmiipari Szövetség jóvoltából összesen hat magyar védelmi ipari cég állította ki világviszonylatban is versenyképes és innovatív termékeit. A kiállításon való megjelenés része annak a stratégiának, melynek keretében külpiaci kapcsolatai segítségével az MNKH erősíteni kívánja Magyarország védelmi ipari exporttevékenységét.

Capable Logistician 2015 (CL15) elnevezéssel az elmúlt évtized legnagyobb szabású, 32 szövetséges és partnerország részvételével logisztikai hadgyakorlatot kerül végrehajtásra 2015. június 1-26. között a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterein. A hadgyakorlat kapcsolt rendezvényeként a legújabb harcászati fejlesztéseket is bemutató védelmi ipari kiállítást szerveztek, melyet június 18-19-én a Magyar Honvédség Vezérkar Főnöke és a résztvevő hadseregek magas rangú harcászati-logisztikai vezetői tekintettek meg.

A szakkiállítás keretében több mint húsz, főként Közép-Európai (cseh, szlovák, német, magyar) védelmi ipari gyártó mutatta be termékeit. Hazánkat tizenegy cég - a Honvédelmi Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló HM ArmCom, HM Arzenál, HM EI, és HM Currus mellett az Avis Ignis Kft., a BonnHungary Kft., a Gamma Zrt., a Globeserver Kft., a RÁBA Nyrt., a SERO Kft., a SpillerTrade Kft. képviselte az eseményen, a Magyar Nemzeti Kereskedőház és a Magyar Védelmiipari Szövetség együttműködésének köszönhetően.

„A magyar védelmi ipar több nemzetközi szinten is versenyképes, magas hozzáadott értékű termékeket, haditechnikát és harci eszközt állít elő. Így amellett, hogy a Magyar Honvédség igényeit képes kielégíteni, jelentős exportlehetőségeket is rejt magában az ágazat. A Magyar Nemzeti Kereskedőház éppen ezért kiemelten kezeli a területet és a fontos célpiacokon intenzíven kutatja az üzleti lehetőségeket. Jármű-, pilóta nélküli repülőeszköz, valamint a világújdonságot jelentő, teljesen magyar fejlesztésű mesterlövész-romboló puska gyártásában a nemzetközi élvonalhoz tartozunk. Kiemelt terület a korunk fokozott kihívását jelentő kiberhadviselés, mely területen világszínvonalú magyar fejlesztések állnak rendelkezésre” – hangsúlyozta Királyfalvi Róbert, igazgató a Magyar Nemzeti Kereskedőház képviseletében. 

A hadgyakorlatot megtekintette Áder János köztársasági elnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Martin Glváč szlovák védelmi miniszter, több partnerország vezérkari főnöke és védelmi államtitkára, illetve a NATO Katonai Bizottságának teljes személyi állománya is.

PD

Forrás: MNKH
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]