Gyorsabb lehet a belföldi bankközi átutalás

Szeptembertől gyorsítják a belföldi bankközi átutalási forgalmat. A módosító javaslatot a Giro Zrt. terjesztette elő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az érintett pénzintézetek teljes körű bevonásával, melyet több hónapos előkészítő munka előzött meg.
A közlemény szerint a napközbeni átutalásokat feldolgozó InterGIRO2 rendszer fejlesztésével a jelenlegi napi öt helyett a jövőben naponta tíz ciklusban, óránkénti rendszerességgel dolgozzák fel a bankközi forint átutalásokat, így az átutalások átfutási ideje átlagosan a felére, a jelenlegi 2 óráról 1 órára csökken. Ezen kívül a rendszer a jelenlegi működéshez képest 1 órával korábban, már 7.30 órától elkezdi az utalások feldolgozását, és a tranzakciók beküldésére rendelkezésre álló nap végi befogadási határidő is meghosszabbodik fél órával, 17.00 óráig.

A ciklussűrítés révén megnő a beérkező jóváírásokból napon belül lebonyolítható fizetések száma, ezáltal tovább javulhat a vállalati szektor folyószámla gazdálkodásának hatékonysága. Továbbá, a rövidebb átfutási időnek köszönhetően a banki átutalással történő fizetés egyre több helyzetben jelenthet kedvező alternatívát a készpénzfizetéssel szemben a lakossági ügyfelek körében is - írja közleményében a társaság.

Forrás: profitline.hu/vállalkozó.info

GVÁ
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]