Együttműködés: több helyi terméket szeretnének Pécsett

Több helyi termék a pécsi piacokon, tematikus kampányok termékcsoportokra - stratégiai együttműködési megállapodást kötött Pécs városa a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Pécs Holding Zrt és a NAK Baranya megyei szervezete. 

A jövőben az eddigieknél is több helyi termelőt szeretnének helyzetbe hozni Pécsen, ezért egyrészt növelnék számukat a megyeszékhely elárusítóhelyein, másrészt tematikus kampányokat indítanak egy-egy termékcsoportra. A törekvéseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is segíti. Erről szól a pénteken aláírt együttműködési megállapodás.
Páva Zsolt polgármester elmondta: a termelők és a pécsiek igényei azt mutatják, hogy az utóbbi öt-hat évben jelentősen felértékelődött a helyben megtermelt élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök piaca. Mindezt jól mutatja, hogy a városban és környékén megtermelt árukat kínáló termelői piacok sikeresek, a város hagyományos elárusítóhelyein pedig kifejezetten keresik a helyi termékeket.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint adott a lehetőség, hogy újabb és újabb területeken tudjanak a várossal együttműködni. Adatbázist építenek, amelyben felmérik és bemutatják a helyi termékeket áruló piacokat. A legjobb minőségbiztosítás a termelő arca – tette hozzá a NAK elnöke.
Barna Béla, a Pécs Holding vezérigazgatója hangsúlyozta: eddig is igyekeztek segíteni a helyi termelőket például a Búza téri piaccal, vagy azzal, hogy a dömpingáruk idején “száz százalék magyar termék” kampányokat indítottak. Ilyen volt a nyári dinnye- és a téli fenyőakció, amelynek során garantálták, hogy az adott termékből piacaikon kizárólag hazai termelők árusítanak.
A folytatásban évente négy termékcsoportot emelnek ki, így negyedévente lesznek hasonló kampányok. Rittlinger József, a NAK megyei elnöke példaként felhozta: a húsvéti ünnepeket megelőző időszakban a Pécs környéki tojástermelőket hoznák előnybe, de a méztermelők is fókuszba kerülhetnek. A szakember hozzátette: fontos, hogy minden piacon minden termékcsoportban legyen jelen helyi termelő. Kidolgozták már a kamarai ajánlási rendszerüket is, bizonyítványt állítanak ki az annak megfelelő termelőknek, így a vásárlók is rögtön tudhatják, kitől vásárolnak. A szervezet helyi termelői piacok szervezésében is segít a jövőben, valamint Pécsen is igyekszik meghonosítani a mozgó piac programot.

Forrás: vállalkozó.info
Fotó: kormány.hu

ZBT
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]