Egyre több az online hirdetett állások száma

Tavaly, azaz 2013-ban minden korábbi rekordot megdöntött az online meghirdetett állások száma a Profession.hu-n: az álláskereső oldalra több mint 60 ezer új állást töltöttek fel a munkáltatók, 26 százalékkal többet mint 2012-ben.

A Profession.hu, éves adatokat összegző közleményéből kiderül: a mintegy 60 ezer állásra 2,5 millió jelentkezés érkezett. a legerősebb hónap az október volt, amikor közel 6000 új pozíciót töltöttek fel a cégek.

Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője a közlemény szerint elmondta: a munkáltatók leginkább fejlesztőket kerestek, de a mérnök és könyvelő állások is felkerültek a dobogóra. A profession.hu-ra 35 százalékkal többen regisztráltak az előző évhez képest, legtöbben a területi képviselői, az asszisztensi és az adminisztrátori munkakörökre jelentkeztek.

„Az online álláspiac 2013-ra szinte teljesen átvette a korábbi hirdetési formák szerepét a fizikai munkák terén is, a jelentős növekedés azonban emellett a magasabb munkaerőigényt is mutatja” - vélekedett Zsédely Krisztián. Hozzáfűzte: tavaly a napi átlagos hirdetések száma 11 százalékkal nőtt a piac 67 százalékát lefedő Profession.hu felületein.

Tavaly az adminisztráció és irodai munka kategóriában volt a legnehezebb elhelyezkedni az extrém túljelentkezés miatt. A gyártás kategória hirdetői ezzel szemben jóval nagyobb arányban növekedtek, mint a jelentkezők, így most mindenkinek nagyobb az esélye itt munkát találni. 2013-ban a legtöbb hirdetést kapott pozíciók a fejlesztő (1793 darab), a mérnök (1599 darab) és a könyvelő (1430 darab) volt. A 2012-ben első helyen szereplő ügyfélszolgálati munkatárs kategória hiába növekedett jelentősen (1293-ról 1420 darabra) tavaly így is a negyedik helyre szorult vissza.

2013 utolsó negyedévében a piac megszokott ütemének megfelelően csökkent az álláspiac aktivitása, de az előző évet így is jelentősen túlszárnyalta: 2012 decemberéhez képest 2013 utolsó hónapjában 50 százalékkal több hirdetés került a rendszerbe. A munkáltatók több mint kétszer annyi állást hirdetnek meg kötelező angol nyelvtudással, mint nyelvtudás nélkül - ezzel szemben az álláskeresők legnagyobb része olyan munkakörökre jelentkezik, amelyekben nem kérnek nyelvet - olvasható a közleményben

 

Forrás: Szakszervezetek.hu

 

dr. Bednár Adnrás

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]