Egy startup születése Szegeden: Controleo, az okos kapcsoló

Állami támogatással 2014 áprilisán végre megvalósult egy régóta dédelgetett ötlet, mely „egyszerűen nagyszerű”, ahogyan az ötletgazdák fogalmaznak: az Új Széchenyi Terv támogatásával a DAOP-1.3.1-12-2012 „A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával” című konstrukció keretein belül jöhetett létre a szegedi székhelyű Power Management Kft. által megálmodott bluetooth modulos fali kapcsoló és az azt irányító, dinamikusan bővíthető irányítási rendszer.
„Az intelligens kapcsoló csak a kezdet” – állítja Túri Dániel, a Controleo nevet viselő bluetooth modulos fali kapcsoló, szabályozó innováció egyik ötletgazdája. A sok kutatás-fejlesztési munkával járó elképzelés lényege, hogy létrejöjjön egy olyan, bluetooth kapcsolaton keresztül okostelefonnal távvezérelhető kapcsoló, mely önmagában, teljesen hétköznapi kapcsolóként is működik és úgy lett kialakítva, hogy bontási és egyéb munkálatok nélkül, könnyedén beszerelhető legyen bármelyik háztartásba. A kapcsoló így a már felépült (akár régebbi) ingatlanokban is használható és könnyen alkalmazható, ennek köszönhetően pedig hatalmas potenciális vásárlóbázist tud megszólítani.

Az energetikai mérnök Dániel és elektronikával, informatikával foglalkozó gyermekkori barátja, Ződi Ákos évek óta várták a lehetőséget arra, hogy elképzelésüket megvalósítsák. A DAOP-1.3.1-12-2012 konstrukciónak köszönhetően 2013-ban 7.584.950 Ft állami támogatást nyertek a projekt megvalósítására, így végre elkezdődhetett a kutatás-fejlesztési munka.

„A kivitelezés érdekében egy közös céget hoztunk létre és körülbelül háromnegyed év alatt kifejlesztettük nem csak az okos kapcsolót, hanem megterveztünk mögé egy olyan komplex rendszert, mely a későbbiekben a megrendelők igényeinek megfelelően képes lesz bármilyen egyéb elektronikai eszközt a rendszerbe csatlakoztatni és irányíthatóvá tenni.” – árulta el Dániel az innováció és a kifejlesztett termék fenntarthatóságának kulcsát.

A Controleo projekt és rendszer hosszú távú célja ugyanis egy épületirányítási és felügyeleti rendszer kialakítása, melyet a már meglévő ingatlanok is könnyen telepíthetnek, használhatnak, környezetkímélő, így az elemek bontás nélkül beszerelhetők, olcsó és költségkímélő átállást tesz lehetővé, valamint könnyen bővíthető új funkciókkal, elemekkel, irányítható eszközökkel. A „Controleo, az okos kapcsoló” csak az első lépés a Controleo termékcsalád palettáján. A start-up cég a projekt továbbfejlesztéséhez, a sorozatgyártás elindításához befektetők jelentkezését várja.

És hogy kiknek tervezték a rendszert és a kapcsolót? „Mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan lusták este felkelni a jó meleg ágyból, hogy lekapcsolják a villanyt és szeretnék ezt megoldani az amúgy is kéznél lévő okostelefonjukat használva. Azoknak, akik elfoglaltak, feledékenyek, szétszórtak vagy éppen ésszerűek és környezettudatosak.” – vallják az ötletgazdák.

A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a Controleo kapcsolót bemutató tájékoztató kiadványban olvashatnak az érdeklődők.

A kapcsoló már rendelhető online a www.controleo.com weboldalon.

/HSZA/
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]