Egerben átadták a „Pro Familiis” Díjjat

Egerben az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár átadta az első magyarországi bölcsőde megalapításának 162. évfordulójának alkalmával a "Pro Familiis" díjjat és miniszteri okleveleket.

A tárca a díjjak átadásával köszönte meg azoknak a munkáját, akik több évtizedet töltöttek el a kisgyermekek és a családok szolgálatában.
A gyermek jövőjét döntően befolyásolja életének - a fogantatással kezdődő - első ezer napja.
Ezért különlegesen szép és felelősségteljes azoknak a bölcsődei gondozóknak és mindenkinek a munkája, akik hivatásul választották, hogy ebben a korai, nagyon érzékeny életszakaszban foglalkoznak a kicsik gondozásával, fejlesztésével.


Kutatások igazolják, hogy több gyermek születik ott, ahol az édesanyák választhatnak a munkavállalás és az otthoni gyermeknevelés között, több gyermek születik akkor, ha a gyermeket nevelő nők könnyebben össze tudják egyeztetni a gyermeknevelést, a családi teendőket munkájukkal. Ennek érdekében a kormány jelentősen növelte a bölcsődei férőhelyek számát.
A Gyes időtartamát visszaállította három évre, továbbá a Gyed-extra bevezetésével arra törekedett, hogy minden élethelyzetben segítse a gyermekvállalást és a nők számára könnyebb legyen a visszatérés a munkahelyre. A kormány bölcsődeépítési programjának keretében 2010-től 2014 év végéig több mint 28 milliárd forintból 6000 új bölcsődei férőhely jön létre és 4800 már meglévő újul meg. Az év végére így országszerte 20 százalékkal több – összesen 38.520 – férőhely áll majd a kisgyermekes családok rendelkezésére, mint a 2010-es kormányváltáskor. A fejlesztések által 107 új bölcsőde létesült, és az új férőhelyek létrehozása közel ezer kisgyermeknevelő számára jelent új munkahelyet.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek étkeztetéséhez az állami hozzájárulás összege 2013. január elsejétől több mint 30%-kal, gyermekenként évi 102.000 forintra emelkedett. A bölcsődék finanszírozása kiszámíthatóbbá, működtetésük biztonságosabbá vált. 2014. január elsejétől a bölcsődében a korábbi „ténylegesen bent lévő” gyermek alapú finanszírozás helyett, a beíratott gyermek alapú finanszírozási rendszer lépett életbe, ezzel a bölcsődék finanszírozása, működtetése mintegy 20-30%-kal javul. Az ellátottak és az ellátók számára ilyen mértékű és jelentőségű változás a korábbi kormányzati ciklusokban nem volt.
Az év elejétől a fentieken túlmenően a hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek ellátását magasabb összeggel támogatja a kormány.
Szintén 2014. január elsejétől a bölcsődében gyermekétkeztetést biztosító önkormányzatok feladatalapú bér- és üzemeltetési támogatást kapnak, ami számukra a korábbiakhoz képest biztonságot jelent.
(Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság)
(NKA)
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]