Devizahiteles perek felfüggesztése

Felfüggeszti a bíróság a folyamatban lévő devizahiteles pereket, abban az esetben ha a szerződés a folyósítást a vételi, de a törlesztést ettől eltérő árfolyamon rendeli, vagy az egyoldalú módosítás lehetőségét tartalmazza.

A Székesfehérvári Törvényszék és a Fejér Megyei Járásbíróságokon összesen 211 darab devizahiteles per van folyamatban – tájékoztatott Müllerné Hradszky Erzsébet, a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettese, sajtószóvivője.

 

Az Országgyűlés 2014. július 4-i ülésnapján elfogadta a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvényt. A törvényt még nem hirdették ki, így a hatálybalépés napja még nem ismert.

 

A jogszabály értelmében a bíróságok a folyamatban lévő pereket külön intézkedésig, de legfeljebb december 31-ig hivatalból felfüggeszti. Ez arra az esetekre vonatkozik, ahol a per tárgya a törvény 3. és a 4. paragrafusának első bekezdése szerinti szerződéses kikötés, illetve amelyet az ezen is alapuló követelés érvényesítésére a pénzügyi intézmény indított a fogyasztóval szemben.

 

Az egyik fajta per a (3.§) az amelyben a szerződésben az a kikötés szerepel, hogy a pénzintézet a kölcsön, illetve lízingtárgy megvásárlásához nyújtott összeg folyósítására a vételi, a törlesztésre viszont az eladási vagy egyébként a folyósításkor meghatározott árfolyamtól eltérő típusú árfolyam alkalmazását rendeli.

 

A másik pertípus a (4.§) az, ahol a fogyasztói kölcsönszerződés egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét tartalmazza, mert itt vélelmezni kell, hogy tisztességtelen az annak részét képező egyoldalú kamatemelést, költségemelést, díjemelést lehetővé tevő kikötés.

 

A Székesfehérvári Törvényszéken és a helyi bíróságokon várhatóan augusztus 10-ig felfüggesztik az érintett devizahiteles ügyeket, az erről szóló végzést a bíróság a feleknek megküldi. Arról, hogy hány per érintett, még nincs pontos adat. Kigyűjtésük most folyik a lajstromirodákban, azt követően egyenként kell áttekinteni őket.

 

 

dr. Bednár András

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]