Debrecenben nyílt innovációs központot hoznak létre

A Debreceni Egyetemen konzorciumi szerződést írtak alá a régió versenyképességének növelése érdekében.
Debrecen a jövőben a határon átnyúló régió innovációs központja akar lenni – ezt mondta Papp László a konzorciumi szerződés aláírása előtt. Az együttműködésben a Debreceni Egyetem, a város önkormányzata, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara, valamint az INNOVA Észak-Alföld Regionális Innovációs Ügynökség vesz részt. Az a cél, hogy növeljék a régió gazdasági versenyképességét.

A polgármester elmondta, ez az első ilyen jellegű, szerződésben rögzített megállapodás, amely a város gazdaságfejlesztésének ügyét szolgálja. Hozzátette, az elmúlt évek gyakorlatának írásos rögzítése történt most meg, amelyben valamennyi szereplő részt vállal a helyi gazdaságfejlesztési célok megvalósításában.

Papp László úgy fogalmazott, a pályázaton most elnyert 583 millió forintból az élelmiszeripar, a gyógyszeripar az informatika és az elektronikai ipar számára fontos feltételeket akarják megteremteni. Azokat, amelyekkel az egyetemi kutatások eredményei hasznosíthatóvá válnak a gazdasági élet szereplői számára is. Az egyik fő célkitűzésünk, hogy-e program keretében létre tudjuk hozni a város első, nyílt innovációs központját, amely több szektorra, több gazdasági területre koncentrálva képes kiszolgálni a kis- és közép vállalkozások innovációs igényeit – nyilatkozta Papp László polgármester. Papp László kijelentette, a központ kialakítására két és fél milliárd forintot fordítanak. A megállapodástól a megyei kereskedelmi és iparkamara is sokat vár. Nekünk nemzetgazdasági szinten is nagyon fontos, hogy a magyar KKV-k, a magyar vállalkozások termelékenysége, hatékonysága, versenyképessége, piaci részesedése, akár itthon, akár külföldön nagy mértékben nőjön. Ez nem mehet másképpen csak új, termelékeny, korszerű termékek, szolgáltatások révén – mondta Miklóssy Ferenc. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora szerint fontos, hogy az egyetemi kutatások illeszkedjenek az ipar és a piaci szereplők igényeihez. A rektor úgy véli, ebben kulcsszerepük van az úgynevezett tudásbeszállítói köröknek. Az a kérdés, vajon létezik az úgynevezett tudásbeszállítói kör. Ha igen, akkor várható, hogy a nagyvállalat az adott régióban növekedni fog, ha nem talál ilyet, akkor nem biztos, hogy sikerül előre jutnia – mondta a rektor.
 
A Tudáspark projekt illeszkedik a város integrált fejlesztési programjába, segítve Debrecen innovációs központi törekvéseit.

forrás: dehir.hu/vállalkozó.infó

GVÁ
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]