PDF letöltés

Csingtao (Qingdao) városának delegációja tárgyalt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél

Június 27-én Kína Csingtao városának delegációja tárgyalt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének illetékes vezetőivel. A kínai delegációt Chu Lianyu asszony a Kínai Nemzetközi Kereskedelmi Promócis Tanács csintaoi elnök-helyettesi pozícióban lévő tanácsadója vezette.
Csingtao altartományi jogú város,jelentős kikötő és ipari központ. Itt található Kína első sörgyára a Tsingtao sörgyár, amelyet még az osztrák-magyar monarchia idején alapítottak a monarchia aktív közreműködésével.

Csingtao (Qingdao) városának delegációja tárgyalt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél
 
A lehetséges együttműködés három területhez kapcsolódik

·        Informatikai területet illetően elsősorban a mesterséges intelligencia(MI) fejlesztése és alkalmazása érdekelte a magyar tárgyaló partnereket. Kína a világon a legtöbb erőforrást fordíja a mesterséges intlligencia kutatására, fejlesztésére és hasznosítására. Csingtao a 10. helyen található az iformatikai fejlesztések rangsorában Kínában. Fejlesztenek automata közlekedési rendszereket, orvosi diagnosztikai robotokat és az ipari automatizáció szinte minden területén folynak fejlesztések.

·        Szabó Zoltán Kázmér a VOSZ Informatikai Szekciójának elnöke szerint a cél az, hogy a magyar vállalkozások minél fejlettebb technológiához juthassanak hozzá. Felmerült közös pilot projektek megvalósítása a mesterséges intelligencia felhasználásával, amely elősegíti a kínai mesterséges intelligencia fejlesztések európai megismertetését.

·        Számos kínai nagyvállalat pl. Haier, Hisense jelen van a magyar és a kelet-európai piacokon. A VOSZ számos területen tudná támogatni ezen vállalatok regionális illetve magyarországi tevékenységét.

·        A hagyományos kínai gyógymódok alkalmazása terjedőben van Magyarországon. Mindenki ismeri az akupunktúrát, sokaknak segített az egészségük helyreállításában.

A kínai gyógyászatban még sok lehetőség rejleik mondta Lőrincze Péter a VOSZ elnökének főtanácsadója amelyek - klinikai vizsgálatok hiányában – nem terjedtek el sem Magyarországon, sem Európában. A VOSZ kapcsolatrendszerén keresztül támogatni tudná ezt a folyamatot.

A kínai delegáció nagyra értékelte a magyar gyógyszeripar telejesítményét.

A tárgyaló felek szándéka szerint még ez év októberében magyar delegáció látogat Csingtao városába a fenti kérdések részletes egyeztetésére és a kínai fejlesztések és lehetőségek megismrésére.


    Varga Julianna
nemzetközi igazgató
         VOSZ