Cél az innovatív technológiák támogatása

A most megnyíló európai uniós források jó kiindulópontot teremtenek annak eléréséhez, hogy Magyarország ne csak termelési, hanem innovációs központtá is váljon Közép – Európában – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten.

A következő években aktív iparpolitikával és az újraiparosítás folytatásával támogatja a kormány a gazdaság növekedési lendületének megtartását, tért ki az államtitkára erre is, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Piac&Profit szaklap által rendezett konferencián. A jelenlegi támogatási időszakban a támogatások többsége újraiparosításhoz és a fenntarthatósághoz kötődik majd.

Ezen pályázati ciklusban megjelenő kutatás-fejlesztési támogatásokról megtudhattuk, hogy azok a projektek számíthatnak támogatásra, melyek új és innovatív technológiát, a nemzetközi piacon is helytálló termékek megvalósítására irányulnak. Figyelni kell arra, hogy ezeket a forrásokat körültekintően, minél hatékonyabban használjuk fel, hiszen ezek kiugró lehetőséget adnak az országnak.

Az iparfejlesztés fontos célkitűzése a területi egyenlőtlenségek csökkentésének – emelte ki az államtitkár – ezért fontos, hogy olyan területeken hozzanak létre új kapacitásokat, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő áll rendelkezésre. Éppen ezért kezdődött el tavaly novemberben nagyszabású iparfejlesztési program, így a kiírt pályázatok a szabad vállalkozási zónákban lévő befektetéseket támogatják.

A vissza nem térítendő támogatások esetében megtudhattuk, hogy ahhoz, hogy a cégek a támogatásokkal tényleges munkahelyeket teremthessenek, a pályázatoknál az induló létszámnál a bérelt és a saját munkavállalókat egybe kellene számítani. Így a bérelt munkavállalókat nem lehet – létszámbővítés címén – átvinni saját alkalmazásba.

Továbbá az államtitkár elmondta, hogy 270 milliárd forint jut kis- és középvállalkozások kapacitásbővítésre, amelynek 50%-a már a kiírt pályázatokon lehívható.

forrás: kormany.hu

DrVI

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]