Bizalmat szavaztak a nagyvállalatok is a magyar gazdaságnak

A nagyvállalatok túlnyomó része is méltányolja a kormány törekvéseit, valamint bizalmat szavaztak a magyar reformintézkedéseknek – emelte ki Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a Figyelő hetilap legsikeresebb vállalatokat díjazó Top 200 elnevezésű gáláján.

Múlt évben a külföldi és magyar tulajdonú cégek 5216 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházást országunkban, ami 14 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest – szögezte le a tárcavezető köszöntőjében. Mint mondta: a kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez erős, versenyképes, modern szerkezetű iparra van szükségünk. Éppen ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít az iparfejlesztésre, a termelő beruházások növelésére. A célkitűzéseknek megfelelően 2017 közepére a ciklus összes uniós pályázatát kiírja majd a kormány – tette hozzá Varga Mihály.

A szakminiszter továbbá még elmondta: a kormány a gazdaság növekedési ütemének fenntarthatósága érdekében felgyorsítja a támogatások igénybevételét, növeli a hitelezési aktivitást, jóval rugalmasabbá teszi a munkaerőpiacot, illetve ösztönzi a beruházásokat, különös tekintettel a lakásépítésre és lakásfelújításra.

Varga Mihály elmondta: a növekedéshez szükséges még továbbá az is, hogy a hazai kis- és közepes vállalatok minél versenyképesebben tudjanak bekapcsolódni a nagyvállalatok beszállítói láncába és a nemzetközi porondon is új piacokhoz juthassanak. A beruházások és a termelés bővítése mellett kiemelt cél a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé történő orientálódás az innovatív iparágak, kutatóbázisok és a K+F tevékenységek bővítésének támogatásával. A megfogalmazott célokhoz eszközöket is rendel majd a kormány, megvalósításukat több uniós támogatási program is szolgálja majd a 2014-2020 közötti időszakban.

A 12 000 milliárd forint uniós forrás 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fogják fordítani.

Forrás: kormany.hu

DrVI

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]