PDF letöltés

Az energiahatékonyság a gazdasági növekedés kulcsa

Sok vállalkozás illetve nagyvállalat nincs tisztában azzal, hogy az energiahatékonyság és a környezettudatosság mekkora megtakarításokat eredményezhet.
A felhasznált energia mennyiségének csökkentése nem csak előny a vállaltok számára, de kötelesség is, hiszen az energiahatékonyságról szóló törvény szerint  éves szinten 1,5 százalékkal kell csökkenteni a felhasznált energia mennyiségét országos szinten. Az energiafelhasználás csökkentésének számtalan módja lehetséges, amelyekhez nem feltétlenül szükségesek a nagyobb volumenű beruházások. Szinte minden vállalkozás és vállalat működésében vannak olyan pontok, ahol kisebb fejlesztésekkel energia-megtakarítás eszközölhető. Ilyen kritikus pont lehet a berendezések, gépek működése, a világítási rendszerek és a felhasznált energia forrása is.
 
Energiahatékonyság és környezettudatosság
Kiemelt feladat, hogy minden vállalkozás felismerje az energiahatékonyság fotnosságát
 
A törvény csak a nagyvállalatok számára írja elő a kötelező energiahatékonysági auditot, az energiahatékonyság növelése azonban a kisebb cégek számára is komoly megtakarítási lehetőséget jelent. Az energetikai audit során a szakértők felmérik, hogy egy adott épület vagy létesítmény mely pontjain jelentkezik energiaveszteség. Ezen kívül feltárják, hogy milyen lehetőségi vannak a cégnek a felhasznált energia csökkentésére. Az audit során a szakemberek arra is javaslatot adnak, hogy milyen alternatív energiaforrást illetve korszerűbb technológiát használjon a vállalkozás. A csökkent energetikai költségekkel további lehetőségek nyílnak meg a vállalkozások előtt, ami gazdasági növekedést eredményezhet számukra.
 

-MCOnet-