Adótörvények hatásai jövőre

Négy célt tűzött ki a kormány az adótörvényekről szóló javaslat elkészítésekor, a családok terheinek csökkentését, a vállalkozói környezet javítását és az adminisztráció csökkentését, továbbá a gazdaság fehérítését.

 

Varga Mihály hangsúlyozta: a jövő évi adótörvények hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, támogatják a munkahelyteremtést. A családok adó-, járulék- és illetékterheinek csökkentése, illetve a vállalkozói környezet javítása pedig hozzájárul a munkahelyteremtéshez és a beruházások ösztönzéséhez .
 
A csaknem 300 paragrafust tartalmazó javaslatcsomag része a családi adókedvezmény kiterjesztése, amely nagyjából 260 ezer alacsony jövedelmű családot érint. 2014. januártól illetékmentes lesz a házastársak közötti vagyonmozgás, amivel a családok terheinek csökkentése a kormány célja.
 
Az első lakásvásárlókat támogatja az, hogy életkortól függetlenül kérhető az adóhatóságtól 12 havi pótlékmentes részletfizetés.
 
Újdonság az is, hogy jövőre már nem kell telekadót fizetni a belterületi, egyhektáros vagy annál kisebb földek után, ha teljes területük mezőgazdasági művelés alatt áll.
 
A társasági adót érintő változás lesz, hogy a nem jelentős összegű hiba esetén nem kell önellenőrzéssel élnie a vállalkozásoknak, illetve az éttermi költségek számla nélkül is elszámolhatók lesznek, ha bankkártyával fizetnek értük.
 
A miniszter kiemelte továbbá, hogy a számviteli törvényt módosítva, kizárják a könyvviteli szolgáltatást végzők éves kötelező továbbképzésének szervezéséből az offshore jellegű, illetve nem átlátható tulajdonosi szerkezetű szervezeteket.
 
A regisztrációs adó esetében megszűnik a papír alapú adóigazolás.
 
A bankadó mértéke és feltételei 2014-ben nem változnak.
 
Az NGM feleannyi eva-bevétellel számol 2014-re, mert a tárca számításai szerint a KATA-t és a KIVA-t jövőre többen választják majd.
 
Februártól lehet ingyenes a készpénzfelvétel: a javaslat a kiskeresetű családoknak kedvez, lehetővé téve a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt, 150 ezer forintig. Így megvalósul a pénzügyi rezsicsökkentés első lépése. A törvényt az Országgyűlés várhatóan 2013. november 11-én fogadja el, majd 2014. február 1-jétől lép hatályba, így a pénzintézeteknek két hónap áll rendelkezésükre, hogy az ingyenes készpénzfelvételhez szükséges technikai átállást megvalósíthassák.
 
Forrás: www.mti.hu
 
Adó szaktanácsadónk véleménye:

A jövő évi adócsomag a vállalkozásokat nagymértékben érinti, bár átfogó nagy módosítás, újfajta adózási formák, vagy adók nem várhatóak. Egyértelmű, hogy a Kormány a KATA és KIVA választásának lehetőségét az EVA alternatívájának szánja, ami az EVA adóalanyok drasztikus csökkenéséhez vezet, hiszen ez az adózási forma kevésbé kedvező.

Hangsúlyozandó a TAO-t, azaz társasági adót érintő változás, amely valódi adminisztrációs könnyítés lehet a vállalkozásoknak. Ugyanis a nem jelentős összegű hibát a feltárás időpontja szerint adóévről szóló bevallásban kell figyelembe venni, azaz így nem szükséges önellenőrzéssel helyesbíteni a korábbi évek adóalapját, adóját. Másrészről könnyítés, hogy reprezentációba tartozó éttermi szolgáltatás kártyás fizetése esetén elég a nyugta nem szüksége számla az elszámoláshoz.
 

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]