PDF letöltés

A webáruházakra irányul a figyelem

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az idei évben komoly figyelmet fog szentelni az online értékesítésre és górcső alá fogja venni az internetes webáruházakat.
Az elmúlt évben is rengeteg szabálytalanságot talált az NFH az internetes kereskedelmi tevékenységekben, ezért az idén még szigorúbban fog ellenőrizni. A hatóság elsősorban azokat a szabálytalanságokat ellenőrzi, amelyekből a vásárlónak kára származhat. Az elmúlt évben a vizsgált online értékesítési felületek közül 88%-nál találtak hiányosságokat. Ilyenek voltak például a tévesen feltüntetett árak, csak előre fizetési lehetőség biztosítása, de komoly hiányosság az is, amikor a kereskedő nem fedi fel kilétét a vásárló előtt.
 
Ellenőrizni fogja az NFH a webáruházakat
Fontos, hogy a webáruház üzemeltetők tartsák be a szabályokat
 
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a fogyasztók figyelmét és felhívja arra, hogy vásárlás előtt tájékozódjanak az adott webáruházról és a weábruház üzemeltetőjéről. Fontos tudni, üzemeltetői és fogyasztói szempontból is, hogy az online értékesítési felületen kötelező feltüntetni az üzemeletető adatait. Az általános szerződési feltételekben meg kell jeleníteni a szállítás és a fizetés részleteit, meneteit, az elállással, a jótállással és a szavatossággal kapcsolatos információkat is. Ezen információk megjelenítése az üzemeltető számára is kiemelten fontos, hiszen egy esetleges jogvita kialakulásakor a felhasználó hivatkozhat a weboldalon feltüntetett információkra.