A VOSZ Egészségügyi Szekciójának állásfoglalása

Szombat éjjel megjelent a Kormány 106/2021. (III.5.) Korm. rendelete az „egészségügyi szolgálatra berendelés és az egészségügyi szolgáltatás biztosításának veszélyhelyzeti különös szabályairól”.
Ez a szabályozás nagymértékben érintheti a vállalkozó orvosokat, az őket foglalkoztató vállalkozásokat, kisebb-, és nagyobb magánegészségügyi szolgáltatókat, végső soron az egész szektort.
Egész hétvégén égtek a telefonvonalaink, sok tagszervezet érdeklődött, hogy mi a véleményünk, ezért jelen közlemény formájában tudatjuk a nyilvánossággal a VOSZ Egészségügyi Szekció vezetésének az álláspontját.

"Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi kritikus helyzetben a legfontosabb az lehet, hogy mindenki megőrzi a nyugalmát, még ha ez nem is olyan könnyű a nehéz napokban, és fő feladatunkra, a beteg emberek ellátására koncentrálunk."

Az egészségügy tényleg minden fronton harcban áll, és ilyenkor a mi tagszervezeteink nem szakértői konzultációt ajánlanak a kormánynak, hanem segítő kezet a frontvonalon, mert "nem világmegváltó ötletekre, hanem felgyűrt ingujjakra van szükség."

Vállalkozó háziorvosok küzdenek naponta, és a nagyobb cégek is kiveszik oroszlánrészüket a harcból. Van aki közvetlenül részt vállalt a Covid betegek fekvőbeteg ellátásból, van aki olyan állami feladatokat vesz át, amelyek most a háttérbe szorultak a túlterhelt állami rendszerben, van aki oltópontokat üzemeltet, és van aki ingyen szűri az óvodai és bölcsődei dolgozókat, stb.

A lényeg, hogy tagszervezeteink különböző módon, és legjobb képességük és lehetőségeik szerint vesznek részt a járványhelyzetből adódó teendőkből.
Mint vállalkozói érdekképviselet, külön üdvözöljük azt a kormányzati szándékot, ami az utólagos kártalanítás lehetőségét megnyitva, reményt ad a felmerülő óriási extra költségek legalább utólagos kompenzációjára.

Mindenkinek erőt, kitartást, és jó egészséget kívánunk az előttünk álló napokhoz és hetekhez!
 

       Dr. Fábián Lajos Károly                            Varga Péter Pál                                       Dr. Babai László 
 az Egészségügyi Szekció elnöke                       elnökségi tag                                          elnökségi tag
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]