A világ egyik legnagyobb földgázmezejére bukkantak a Földközi-tenger alatt

Az olasz Eni energiaipari konszern "gigantikus" méretű földgázmezőre bukkant a Földközi-tengeren Egyiptom partjainál.

Az Eni közleménye szerint a földgázmező a legnagyobb, amit valaha a Földközi-tengeren találtak. A bejelentést az Eni egy nappal vezérigazgatója, Claudio Descalzi kairói látogatását, Abdel-Fattáh Esz-Szíszi köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követően tette meg.

Az Egyiptom mélyvízi felségterületén fellelt Zohr mező az Eni szerint 100 négyzetkilométer kiterjedésű és 30 ezer milliárd köbláb (850 milliárd köbméter) földgázt rejt magában.

"A Zohr a legnagyobb földgázlelet Egyiptomban és a Földközi-tengeren egyaránt és egyike a világ legnagyobb földgázmezőinek is" - írja az Eni közleménye. "A mező feltárását követően évtizedekig képes lesz Egyiptom gázellátását fedezni."

Egyiptomban hatalmas energiaipari potenciál rejlik - idézi az Eni közleménye Claudio Descalzi szavait, aki rámutat, hogy "a meglévő infrastruktúra szinergikus előnyeit kihasználva gyorsan meg fogjuk tudni kezdeni a kitermelést".

Az olasz állami energiaipari konszern az idén márciusban írt alá szándéknyilatkozatot az egyiptomi olajipari minisztériummal kutatási-feltárási munkákról a Sínai-félszigeten, a Szuezi-öbölben, a Nílus-deltában és a földközi-tengeri partmenti vizeken. A kétmilliárd dolláros megállapodást júniusban írták alá a felek.

Az Eni 1954 óta van jelen Egyiptomban leányvállalata, a legnagyobb egyiptomi szénhidrogén termelő, az IEOC révén. A cég napi 200 ezer hordó olaj egyenértékben hoz felszínre különféle szénhidrogén energiahordozókat.

Forrás: HVG
KP

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]