A szakszervezetek 103 500 forintos minimálbért akarnak

5500 forinttal emelnék meg a minimálbért a szakszervezetek, ez több mint 3000 forinttal nagyobb nettó minimálbért jelentene. A munkaadók viszont ennél kisebb emelésben gondolkodnak.

A szakszervezetek 103 500 forintos minimálbérre tettek javaslatot a versenyszféra és a kormány egyeztetési fórumán – közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége. Az ajánlás része a szakképzett dolgozókra vonatkozó garantált bérminimum 120 ezer forintra emelése is.

Az idén a bruttó minimálbér 98 ezer forint, ezt emelnék meg 5500 forinttal, így a minimálbéresek nettó jövedelme több mint 3000 forinttal emelkedne. A létminimum becsült összege 90 ezer forint körül várható 2014-ben, az emeléssel a minimálbér-létminimum arány az idei 73 százalékról 75 százalékra emelkedhetne.

A szakszervezetek azzal érveltek, hogy a jegybank előrejelzése szerint 2,4 százalékos infláció várható jövőre, míg a termelékenység növekedése 2 százalékra tehető. Ennek a kettőnek az összegeként a szakszervezetek 4,4 százalékos béremelést szeretnének elérni, ami 2 százalékos reálbér-emelkedést jelentene. A minimálbér ezen bérajánlás felett további 1 százalékpontos emelést jelentene.

A közlemény szerint a munkaadók 2,4 százalékos emelést javasolnak, ami csak az infláció mértékét jelentené. A szakszervezetek szerint ez azért kevés, mert így a termelékenység javulásából nem részesednek a munkavállalók.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]