PDF letöltés

A NAV segíti a vállalkozásokat az adóellenőrzés folyamán

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2016-os évben az ellenőrzések folyamán a szankciók kiszabása helyett első lépésként figyelmeztette a szabálytalanságra a vállalkozókat, ezzel visszaszorítva az esetleges szankciók kiszabását.
A 2016-os évben a NAV számára fő cél volt, hogy ügyfélbarátabb szervezetet hozzanak létre, így már a tavalyi évben elkezdődött egyfajta szemléletváltás. Ennek keretében segítő jellegű ellenőrzéseket tartottak. Ha az ellenőrök az ellenőrzés folyamán olyan hibára bukkantak, hogy az adózó tévesen alkalmazta a szabályokat, akkor önellenőrzésre buzdították az adózót.

A segítő jellegű ellenőrzés nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen az elmúlt évben ellenőrzött adózók közül 2600 önként rendezte az 5,7 milliárd forintnyi kötelezettségét.  Az adóellenőrök munkájuk során felszólították azokat a vállalkozásokat illetve magánszemélyeket, akik tévesen alkalmazták a szabályokat, hogy végezzenek önellenőrzést. Amennyiben a vállalkozó vagy magánszemély az önellenőrzést elvégezte és javította az esetleges hibákat, hiányosságokat a revizorok nem végeztek adóhiány feltárására irányuló ellenőrzést és nem vetettek ki egyéb szankciót sem.

Büntetés helyett segít a NAV
A NAV szorgalmazza az önellenőrzéseket a szankciók kiszabása helyett
 
Az adóhatóság tájékoztatása szerint a vállalkozások és cégek esetében a legtöbbször előforduló hiba a törvényben előírt mértéket meghaladó veszteségelhatárolás volt, míg a magánszemélyek esetében az adókedvezmények igénybevételénél találtak problémákat.

A 2017-es évben a NAV még nagyobb segítséget kíván nyújtani mind a vállalkozások mind pedig a magánszemélyek részére az önadózásban.
„Az idén a törvényben rögzített támogató eljárás kerül előtérbe, amelynek lényege, hogy az adóhivatal munkatársai a kockázatelemzés során feltárt anomáliák esetén - ellenőrzés helyett - az adózóknak javasolhatják az önellenőrzést, felkínálva ehhez, ha szükséges a szakmai támogatást is.” – jelezte a NAV.

- MCOnet -