A hazai ipar 2 éve folyamatosan bővül

6,2 százalékkal nőtt idén augusztusban az ipar teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, ezzel sorozatban már a 24. hónapja erősödik az ágazat. A bővülést érdemben továbbra is a feldolgozóipar, azon belül is a járműgyártás és a szorosan hozzákapcsolódó ágazatok támogatták. A rendelésállomány szintje és a magas külső autókereslet azt mutatja, hogy a következő hónapokban tovább folytatódhat a növekedés.

A feldolgozóipar 13 alága közül öt kivételével mindegyikben növekedés történt. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő járműgyártásban és a szorosan hozzá kapcsolódó gumiiparban 13 százalék feletti bővülés volt tapasztalható éves összehasonlításban. A két szakágazat a növekedéshez összesen 5,4 százalékponttal járul hozzá, ami nagyrészt a kiépült kapacitástöbbletnek és a tartósan magas külső autóipari keresletnek köszönhető. Az ipari kibocsátás növekedése területi bontást tekintve is egységes képet mutat, mivel az előző év azonos időszakához képest minden régióban emelkedés volt mérhető.

Az év hátralévő részében a kedvező folyamatok fennmaradását várják. A kiemelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése augusztusban 2,4 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Az ipari kibocsátás növekedését segítheti az is, hogy a kis- és középvállalkozások számára júliustól elérhető EU-s támogatások egy része termelési kapacitásbővítésre fordítható.

Forrás: kormany.hu

DrVI

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]