PDF letöltés

A felsőoktatás és a vállalatok együttműködése elengedhetetlen

Egy stabil gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a felsőoktatás alkalmazkodni tudjon a gazdasági és a munkaerőpiaci igényekhez. Emellett fontos, hogy a felsőoktatási intézmény a tanterv meghatározásánál vegye figyelembe az innovációs folyamatokat is.
A gazdaságfejlesztésben igen meghatározó, hogy az ország milyen hosszú távú terveket határoz meg, milyen célokat tűz ki maga elé. Magyarországnak a jövőben az innováció-vezérelt gazdaságra kell hangsúlyt fektetni, ehhez pedig elengedhetetlen a felsőoktatás és a vállalatok stabil együttműködése. Az iparnak ugyanis tudásra, kutatásokra, fejlesztésekre és új innovációs technológiákra van szüksége. Ehhez a kormány kidolgozta és megvalósítja az újraiparosítás programját, az Irinyi tervet és a Jedlik Ányos Tervet.

Fontos az innováció a gazdaság fejlődés szempontjából
Fontos a kutatás-fejlesztés és az innováció a gazdasági fejlődéshez

Magyarország gazdasági eredményei igen pozitívak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az újraiparosítás gyors ütemben halad, amelynek az ipari teljesítményekre gyakorolt hatása már az idei évben is érezhetővé fog válni. Másik pozitívum, hogy egyre több külföldi nagyvállalat települ Magyarországra, amelyek a termelés mellett a kutatási-fejlesztési folyamataikat is itt végzik.

A gazdasági fejlődés szempontjából is fontos, hogy a felsőoktatásban tanulók olyan képzésben részesüljenek, amelyek a későbbiekben a munkerőpiacon hasznosíthatók, illetve olyan tudást szerezzenek, amelyekkel a magyarországi vállalatok fejlődését tudják segíteni.


-MCOnet-