7 százalékkal kevesebb adót fizettek be Tolnában

Tavaly nőtt az egyéni vállalkozások és csökkent a felszámolások száma, miközben 7 százalékkal kevesebb adó folyt be Tolna megyében - tájékoztatott a NAV Dél-Dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Sok adót kell fizetnie a vállalkozásoknak.
Mint az a jelentésben kiderült, az öt legnagyobb adónemből (személyi jövedelemadó, áfa, társadalombiztosítási járulékok, társasági adó és az eva) az egy évvel azelőtti bevételekhez képest számottevően, közel 7 százalékkal kevesebb adóbevételt könyvelhetett el a NAV a Tolnai megyei gazdálkodó szervezetektől. Ezzel együtt az is megállapított, hogy a régiós szinthez képest ez még mindig jobb számot mutat, amely szerint a csökkenés 8,3 százalékos. 
Az öt említett adónemből egyedül a társadalombiztosítási járulékoknál tapasztaltak növekedést, mindösszesen 0,7 százalékosat, a legnagyobb csökkenés pedig egyértelműen a TAO-bevételeknél mutatták, a 2012-es több mint 12,5 milliárd forinthoz képest, tavaly már csak kevéssel több, mint 7,5 milliárdot fizettek be a vállalkozások.
A NAV úgy látja, a fenti tendenciák összefüggésben vannak az SZJA esetében az adóalap-kiegészítés megszűnésével, valamint a kisadózók tételes adójának bevezetésével, míg az áfa-bevételek csökkenésének okát az agrárvállalkozások esetében bevezetett fordított adózásában látják.
A NAV tájékoztatása szerint szerény mértékben, 1,18 százalékkal nőtt az egyéni vállalkozók, gazdálkodók száma, és jelentősen, 809-ről 626-ra a felszámolások, végelszámolások, csődeljárások száma Tolnában az előző évhez képest.
A tavalyi év során 4887 adóellenőrzés nyomán 7,3 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg, ami 41,2 százalékkal nagyobb a 2012-es 5,171 milliárd forintnál.

ZBT
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]