60 milliárdnyi magyar kórházfejlesztésre bólintott rá Brüsszel

Az Európai Bizottság elfogadta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2014 decemberében benyújtott négy egészségügyi nagyprojektet, így négy megyében egyenként 15 milliárd forintot meghaladó mértékű, összesen 203 millió eurós kórházfejlesztési beruházás valósulhat meg a "Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 2." prioritása keretében.
Az Európai Unió szabályai szerint mivel ún. nagyprojektekről van szó, amelyek esetében a beruházás teljes értéke (az áfával együtt) meghaladja az 50 millió eurót, ezért annak jóváhagyásáról az Európai Bizottság egyedi határozatot hoz. Ezen kérelmek kapcsán érkezett most zöld jelzés Brüsszel felől.

Az Európai Bizottság közleménye szerint összesen több mint 203 millió euró értékben hagyott jóvá négy hazai, egészségügyi infrastruktúrát fejlesztő beruházást. Az Észak-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön megvalósuló projektekhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap nyújt társfinanszírozást.

A pozitív döntés kapcsán Corina Creţu regionális politikáért felelős uniós biztos a következőképpen nyilatkozott: Büszke vagyok ezekre a nagyprojektekre, melyek jelentősen javítják a magyarországi egészségügy színvonalát, és így az emberek életminőségét is. Mindez alátámasztja, hogy a kohéziós politika valódi változást hozhat.

Melyik a szóban forgó négy projekt?

Az első projekt keretében egy sürgősségi részleget is magában foglaló új kórházkomplexumot építenek Nyíregyházán, mellyel teljes körű kórházi struktúra alakul ki. Az uniós finanszírozást a kórházi felszerelések körét nagyértékű berendezésekkel való fejlesztésére fordítják.

A második projekt az 1,3 millió lakost ellátó Szegedi Városi Klinikai Központot új klinikai épülettel bővíti. Sor kerül a jelenlegi struktúrák korszerűsítésére is, valamint a legmodernebb orvosi és számítástechnikai eszközökkel felszerelt sürgősségi központ kialakítására is.

A harmadik és negyedik beruházás Pécsett és Kaposváron valósul meg. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában felújítási és bővítési munkálatok kezdődnek, és a szervezeti és működési struktúrát szolgáló eszközöket is korszerűsítik. Az ország legnagyobb, Kaposváron működő kórházának az integrált sürgősségi ellátás kialakítása és a központi egység korszerűsítése révén javulnak a szolgáltatásai.

Mennyi pénzről van szó konkrétan?

A beruházások a "Társadalmi Infrastruktúra" operatív programban szereplő, "Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése" elnevezésű prioritási tengely keretében valósulnak meg.

Az Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból több mint 44 millió euró finanszírozást biztosít az 56 millió eurós összköltségű első projekthez, és több mint 54 millió euróval járul hozzá az 78 milliós második beruházáshoz. A pécsi összesen 51 millió eurós fejlesztésekhez 39 millió eurót, míg a kaposvári 42 millió eurós projekthez több mint 35 millió eurót biztosít. Így az uniós hozzájárulás 85%-ot tesz ki.

GVÁ
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]