2014-ben összesen 1,66 milliárd euró értékben 60 beruházást hozott Magyarországra a HIPA

1,66 milliárd eurót meghaladó összértékben 60 új befektetési projekt elindításában vett részt 2014-ben a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), és ezzel a régió hasonló szervezetei között is kiemelkedően teljesített – hangzott el a HIPA mai sajtótájékoztatóján. A működőtőke-beruházások támogatására létrehozott szervezet tavalyi tevékenységének köszönhetően mintegy 11 ezer új munkahely jön létre: 51%-kal több, mint 2013-ban. A 2014-es projektek alapján a legmagasabb befektetési érték – csaknem félmilliárd euró – indiai befektetőktől származik. Iparági megoszlásban továbbra is kiugróan vezetnek a járműipari beruházások, ezt követik hozzávetőleg 524 millió euró működőtőke beáramlással a megújulóenergia-szektor, a vegyipar és a szolgáltató központok.
A 2014 őszén megújult stratégiával, illetve a korábbi befektetéstámogatási struktúra átalakításával életre hívott Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 60 pozitív döntéssel zárult befektetési projektben vett részt 2014-ben, amelyek összértéke meghaladta az 1,66 milliárd eurót – derül ki a HIPA éves eredményeinek összefoglalójából.
A működőtőke-beruházások felkutatására és támogatására, valamint a reinvesztíció elősegítésére létrehozott, „egyablakos rendszerben” működő HIPA 2014-ben 35%-kal magasabb befektetési volument ért el, mint 2013-ban. A 2014-es beruházási döntések nyomán pedig másfélszer annyi, közel 11 ezer munkahely jön létre, mint egy évvel korábban.
A ma nyilvánosságra hozott adatok és az előzetes becslések alapján a HIPA közreműködésével megvalósuló 60 beruházás a 2014-es (prognosztizált) GDP[1] 1,6%-át, valamint a 2014-es nemzetgazdasági beruházások 11,3%-át teszi ki.
„A HIPA tavalyi eredményei régiós összehasonlításban is igazolják a kormányzat erőfeszítését, miszerint a versenyképesség növelése és a befektetőbarát intézményrendszer és infrastruktúra megteremtésén kívül aktív befektetésösztönzéssel Magyarországot Kelet-Közép-Európa egyik vezető befektetési desztinációjává tegye – foglalta össze Ésik Róbert, a HIPA elnöke. – A befektetői bizalom kétirányú megerősítése, hogy a projektekből 28-at a Magyarországnak először bizalmat szavazó, újonnan piacra lépő cégek indítanak, 32 beruházást pedig a már régebben itt működő vállalkozások jegyeznek.”
Ésik Róbert rámutatott: a visegrádi országok befektetésösztönző szervezeteinek eredményeivel összehasonlítva a HIPA a lengyel PAIiIZ-nál és a szlovák SARIO-nál is jobban teljesített 2014-ben úgy az egy főre jutó működőtőke-beáramlás (FDI per capita) értékét, mint a pozitív befektetési döntések számát és a létrehozott új munkahelyeket figyelembe véve.
A HIPA 60 pozitív döntéssel záruló befektetési projektben vett részt 2014-ben, amelyek összértéke 1.662 millió euró. A beruházások hatására kialakított új munkahelyek száma 10.745, az FDI per capita értéke pedig 168 euró. Ugyanezek az adatok a lengyel befektetési ügynökségnél: 54 lezárt projekt, 1.817 millió euró értékű befektetés, 8.788 új munkahely, és 47 euró FDI per capita. Szlovákiában a 25 befektetési projekt 170 millió euró beáramló tőkét, 4.600 új munkahelyet és 31 euró értékű egy főre jutó tőkebeáramlást hozott 2014-ben.
Ugyancsak 2014-ben Budapest – mint a legvonzóbb kelet- európai befektetési lokáció – elnyerte az fDi Magazin „A legjobb kelet-európai FDI város 2014–2015” díját. Az első helyezésen túl szintén kimagaslóan fontos, hogy a „TOP 10 Major European cities” átfogó értékelésén a magyar főváros – egyetlen kelet-közép-európai helyezettként – London, Barcelona, Berlin, Párizs és Brüsszel mellett a kilencedik helyezést szerezte meg.
 
Erős járműipari jelenlét
A HIPA közreműködésével megvalósuló 2014-es befektetési projektek elemzéséből kirajzolódik, hogy tavaly ismét kiugróan erős évet zárt a járműipar, a befektetési volumen több mint fele (52,2%) ebben az iparágban realizálódott összesen 868,14 millió euró értékben. A második legtöbb beruházás a megújulóenergia-szektorba érkezett (199 millió euró), ezt követi a vegyipar összesen 184,75 millió euró értékű befektetéssel, de jelentős tőke beáramlás (140 millió euró) köszönhető az új szolgáltató központoknak.
A beruházások hátterét vizsgálva a legnagyobb arányú működőtőke-beáramlás – a 2014-es beruházási volumen mintegy harmada – indiai befektetőkhöz köthető (494,8 millió euró), amelynek döntő többségét ugyancsak egy új járműipari szereplő piacra lépése adja. A második legnagyobb beruházó Kína 195,05 millió eurós beruházási volumennel, a 3. helyen pedig Japán áll 150,19 millió euróval.
Ésik Róbert szerint az FDI iparági megoszlása egyértelműen azt mutatja, hogy Magyarország ismét határozott lépést tett abba az irányba, hogy Kelet-Közép-Európa járműipari központjává váljon.
Az újonnan létrehozott munkahelyek számát tekintve az USA-ból érkező befektetések állnak az első helyen 2729 új munkahellyel. A második helyen India szerepel 1575 fővel, Németország pedig a harmadik 1431 újonnan létesített munkahellyel. Iparági bontásban 2014-ben a legtöbb új munkahely a szolgáltató központoknak (SSC)  köszönhetően jött létre (3595), ezen a területen továbbra is érvényesül a szakképzett és idegen nyelveket beszélő munkaerőt kereső nemzetközi cégek jelentős emberierőforrás-igénye. Ennél alig valamivel kevesebb, összesen 3500 új munkahely létesült a járműiparban. Jellemző a két szektor pozíciójára, hogy az összes új munkahely mintegy kétharmada ezen a két területen alakult ki. A harmadik legtöbb munkahely, összesen 1089 az elektronikai iparágban létesül.

PD

Forrás: HIPA
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]