100 milliós költséggel spórolt a Volán, csak hogy Dakk legyen

Számításaink szerint legalább 100 millió forintba került a Volánok dél-alföldi összevonása, a buszok átírása. Azt, hogy ezzel azóta mennyit spórolt az állam, és valójában mennyibe került az átszervezés, nem lehet tudni - konkrét számokról nem beszél a vagyonkezelő.
Átlátható, a társadalom és a költségvetés teherbíró képességét figyelembe vevő közlekedési társaság az új Volán Egyesülés – áll a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (DAKK) honlapján. A négy busztársaságot – a Tisza Volánt, a Körös Volánt, a Kunság és a Bács Volánt – tömörítő intézményről 2012-ben döntött a kormány, a megyei társaságok helyét 7 regionális vette át. Az átalakításról azt kommunikálták, ezzel csökkennek a kiadások, hatékonyabb lesz a működés.

Az átalakítás pénzzel jár, a DAKK esetében óvatos becsléseink szerint is százmillióról beszélhetünk. Ez akkor derült ki, amikor munkatársunk a napokban egy műszaki érvényesítő címke nélkül közlekedő autóbuszt fotózott Szegeden. Megkérdeztük a közlekedési hatóságot és a DAKK-ot is, hogy miért hiányzik a kötelező matrica. Elmondták, az autóbusz tulajdonosváltással a Tisza Volántól a DAKK-hoz került. Az új forgalmit Székesfehérváron állították ki, a címkézés viszont elmaradt. Hangsúlyozták, a busz ettől még szabályosan közlekedett.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján közzétett beszámolók szerint a Tisza Volánnak az átalakulás utolsó napján 358 darab autóbusza volt. Az interneten elérhető átírási kalkulátorok szerint egyetlen autóbusz teljes lepapírozása 100 ezer forintba kerül, ha ebből indulunk ki, a Tisza Volán buszai 35,8 millió forintért kerülhettek a DAKK-hoz.

A Körös Volán 207 autóbuszát 20,7 millióért, a Kunság Volán 290 buszát 29 millióért, a Bács Volán 85 buszát pedig 8,5 millióért írhatták át a DAKK nevére. A felsorolásban nem szerepelnek a Volánok egyéb járművei, de így is látszik, a tulajdonosváltás legalább 94 millió forintjába került a társaságoknak.

Forrás: Délmagyarország Napilap

HSZA
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]