Zárás előtt hajrá jöhet az NHP-ben

A Budapest Bank vállalati szakértői szerint a hazai kis- és középvállalkozások beruházási kedve, a most már ténylegesen kiírásra került EU-pályázatok és a Növekedési Hitelprogram közelgő év végi zárása a program felpörgését vetíti előre a második félévre.

Úgy gondoljuk, három tényező együttállása újabb lökést adhat a Növekedési Hitelprogramnak. Egyrészt azt tapasztaljuk, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv) nem számítanak az NHP második szakaszának meghosszabbítására, ezért decemberig élni kívánnak a program adta lehetőségekkel. (Mint azt korábban megírtuk, májustól módosult a Növekedési Hitelprogram, és az igényelt hitelösszeg lehívására eddig érvényben lévő 2016. június 30-ai határidő 2016. december 31-re tolódott.) Ehhez adódik hozzá a kkv-k beruházási kedvének növekedése, amelyet ügyfeleink körében is tapasztalunk, és a közelmúltban publikált piackutatásunk is alátámaszt. Ez utóbbi eredménye szerint a kkv-k több mint fele ért el árbevétel-növekedést tavaly, és pozitívabb jövőképpel bírnak, több beruházást és jelentős munkahelybővítést terveznek az idén. Harmadik tényezőként az NHP második szakaszának utolsó hónapjaira várt hajrát erősíthetik a közelmúltban kiírt EU-pályázatok is, hiszen ezek előfinanszírozása NHP forrásból is lehetséges” – mondta Tóth Viktor, a Budapest Bank Business, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Az intézet tapasztalatai szerint a kis- és középvállalkozások körében a hiteligénylések átlagos összege 67 millió forint volt, legtöbben beruházási hitelért folyamodtak (az igénylések több mint 60%-a), a fennmaradó részt a forgóeszköz hitelek adták. A kisvállalkozások által felvett átlagos hitel összege 8,5 millió forint volt, és e cégek körében is a beruházási hitel volt a keresettebb: a szerződések 80%-át erre a termékre kötötték.

„A következő időszakban minden adott lesz ahhoz, hogy a vállalkozások megvalósítsák beruházásaikat, amelyek mértéke várhatóan az agrárszektorban növekszik majd a legdinamikusabban. Ugyanakkor fontosnak tartjuk továbbra is felhívni a vállalatok figyelmét, hogy csak alaposan átgondolt, hosszú távon működtethető beruházásokba vágjanak bele, amelyek később a működtetés költségei mellett is a cég növekedését támogatják” – tette hozzá a szakember.forrás: Piac és Profit, Budapest Bank, MTI


OB

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]