Van pénz a kasszában? (2)

Még néhány „ököl szabály”


Az első öt, a tényleges pénzkezeléshez kapcsolódó szabályt kövesse most másik öt.

Ezek mint alapelvek, mindig szem előtt tartandóak, ha vállalkozásunkból hosszútávon szeretnénk megélni és emellett vagyonunk növelése is céljaink közé tartozik !!!!

6. Soha nem szabad a bevételt vagy a profitot a készpénzzel összekeverni! A pénztárban ill. a vállalkozásunk banki    folyószámláján   többször jelenik meg olyan bevétel, amely nem tartalmaz még elvileg elkölthető nyereséget sem.

7.  A cégből lehetőség szerint ne vegyük ki a nyereséget. Inkább forgassuk vissza a vállalkozásba!!! Ez szolgálja igazán saját érdekeinket!

8.  Rendszeresen, akár hetente többször is ellenőrizni kell cégünk pénzügyi nyilvántartásait és terveinkkel való viszonyát. Csak így tudunk a megfelelő időben beavatkozni!!

9. A rendszeres cash flow alapú ellenőrzés arra is terjedjen ki, hogy rövid ill. hosszútávon nyereséget termel-e vállalkozásunk!

10. Ahogy ezt már korábban írtuk, lehetőség szerint rendszeresen, de időszakosan mindenképpen érdemes egyeztetni pénzügyi tanácsadókkal, pályázatírókkal, hogy megtudjuk milyen új eszközökkel javíthatjuk vállalkozásunk likviditás menedzselését.
 


Orbán Balázs
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]