Van pénz a kasszában? (1)

A készpénzgazdálkodás és a fizetési képesség kapcsolata. Tényleg ilyen egyszerű???

A következő pontokban valóban egyszerű és kézenfekvő dolgokat sorolunk fel.

Azonban ha végiggondoljuk, sokszor éppen ezeknek a természetesnek tűnő szabályoknak a be nem tartatása miatt kerül veszélybe vállalkozásunk fizetési kötelezettségeinek határidőre való teljesítése és ezzel együtt hitelképessége.

Melyek is ezek a pontok?

 1. Mindig külön kell kezelni a vállalkozás és a család bevételeit és kiadásait! A legkisebb vállalkozásoknál is érdemes figyelni erre a szabályra!!
 2. Minden vállalkozás pénztárában be kell tartani a szigorú bizonylati rendet!! Senki, és még ideiglenesen sem, vehessen ki, vagy tegyen be pénzt írásos dokumentum nélkül. Még a FŐNÖK sem!!
 3. Pénztárban tilos nagy összeget tartani! Erre való a bank!!
  • A tolvajok és a betörők mindig erre várnak.
  • Bár ez nem direkt cash flow kérdés de jó gondolni rá: A magas pénztári készlet az adó ellenőröknek is állandó érdekes téma.
 4. A banki folyószámla nagyobb összegek hosszabb tárolására technikailag alkalmas ugyan, azonban nem erre van kitalálva!! 
  • Egy véletlenül elvesztett céges bankkártya és egy ehhez tartozó, szépen feltöltött banki folyószámla kellemetlen meglepetéseket is okozhat. 
  • Kamatoztassuk vállalkozásunk számára a megtermelt pénzt! Gondolnunk kell arra, hogy akár az egy-két hetes lekötések kamata is mindig lényegesen magasabb a látra szóló kamatoknál!         
 5. A teljesítéseket követő számlák pontos és időben történő kibocsátása a vállalkozás alap érdeke. Ebből soha nem szabad engedni!

És az első ötöt követi még néhány, tényleg hasonlóan egyszerű szabály!....


Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]