Üzleti tervezés (2)

Üzleti tervezés a mikro- és kisvállalkozásoknál(2)

Akkor is csináljunk leírt üzleti tervet ha nekünk nem kell a finanszírozás? Vagy ilyenkor a tervezést megoldhatjuk a szokásos módon, fejben is?
Az üzleti terv készítésétől , figyelembe véve a "mindent megelőző lépésben" is elhatározottakat - saját érdekünkben - ebben az esetben sem tekinthetünk el!

Hiszen az üzleti tervre vállalkozásunk finanszírozhatóságának eldöntése miatt van szükségünk. Az üzleti tervet a finanszírozóknak kell bemutassuk. És az egészen biztos, hogy mi vagyunk vállalkozásunk legfontosabb finanszírozói:

  • pénzünkkel,
  • eszközeinkkel,
  • időnkkel,
  • családunk idejével
  • munkánkkal.

Azaz összefoglalva egész életünkkel.
Ezért a tervezést akkor is érdemes csináljuk, ha adott pillanatban úgy érezzük, hogy nem lesz szükségünk kiegészítő finanszírozásra. A meglevő finanszírozásunk formájának, az ehhez tartozó jövedelem szerzési lehetőségünk módjának és volumenének céljainkhoz való illeszkedését, ebben az esetben is ellenőriznünk kell.
Egy kicsit más oldalról vizsgálva ezt a kérdést azt kimondhatjuk, hogy az életünk biztosan megérdemel annyit, mint egy idegen hitelező. Ha egy idegent megtisztelünk egy kompletten összeállított anyaggal, akkor ezzel saját magunkat is bátran megajándékozhatjuk.

Ez jár nekünk!

Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]