Újabb pénz a hazai kkv-knak

Kétszáz millió euró összegű hitelkeret szerződést kötött az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Eximbank. A forrásnak jelen keret esetében is legalább hetven százalékos mértékben kell kkv-kat finanszíroznia.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Eximbank közötti megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója és Tilman Seibert, az EIB közép-európai hitelezési igazgatója írta alá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a megállapodás kapcsán kiemelte: „Újabb 200 millió eurónyi európai forrás segíti a magyar export növekedését.”

Az EIB a huszonnyolc uniós tagállam tulajdonában álló nemzetközi pénzügyi intézmény. Kedvező kamatfeltételek mellett olyan projekteket finanszíroz, melyek az Európai Unión belül, illetve a szomszédos vagy a fejlődő országokban jellemzően infrastrukturális, az energiaellátással kapcsolatos, valamint környezeti fejlesztésekre irányulnak.

Az Eximbank a forrásait a hazai és nemzetközi pénz- és tőkepiacokról vonja be. Ennek érdekében indította el kötvénykibocsátási programját, mindemellett hatékony együttműködésre törekszik a nemzetközi pénzügyi intézményekkel. A forrásbevonási stratégiával összhangban az EIB először 2013 decemberében százmillió euró összegű refinanszírozó hitelkeretet bocsátott az Eximbank rendelkezésre, az Európai Unió tagországaiban megvalósuló export ügyletek finanszírozása céljából. A tavaly megkötött hitelszerződés összege teljes mértékben lehívásra került, így 170 magyar vállalkozás kedvező finanszírozását tudta elősegíteni az Eximbank a hazai hitelintézeteken keresztül. A hitel különböző ágazatokban tevékenykedő vállalatok finanszírozását biztosította, a legjelentősebb mértékű a feldolgozóiparban, valamint a kereskedelmi szektorokban működő vállalatok száma volt. Az EIB-vel való sikeres együttműködés teremtette meg az alapjait az újabb, 200 millió EUR összegű hitelkeret előkészítésének. A forrásnak jelen keret esetében is legalább hetven százalékos mértékben kell kkv-kat finanszíroznia.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója az aláírás kapcsán hangsúlyozta: Az EIB-vel való együttműködés egyben a magyar kkv-k sikerét jelenti: egyrészt jelentős kamatmegtakarítást jelent a költségvetés számára, másrészt pedig olcsó finanszírozási forrás elérhetővé tételével tovább ösztönzi a hazai vállalkozások beszállítói és közvetlen exporttevékenységét.

Tilman Seibert, az EIB közép-európai hitelezési igazgatója kifejtette: „A hitel az Eximbank stratégiai céljainak elérésében segít, támogatja a regionális fejlesztést és a kkv-k termelékenységét. Hisszük, hogy a magyar kkv-k a növekedés mozgatórugói. Az innováció, az új munkahelyek teremtése és az EIB forrása pedig segíteni fogja a további kedvezményes, hosszútávú hitelekhez való hozzáférésüket.

Forrás:  vallalkozo.info/MTI/szta.blog.hu, Portfolio.hu, piacesprofit.hu


OB

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]