Újabb befektetést zárt eredményesen az Széchenyi Tőkealap

A Széchenyi Tőkealap sikeresen lezárta befektetését a szegedi Eno-Pack Kft.-ben. A tőkealap 2012-es beszállása után a cég tulajdonosai eredményes tevékenységük további felfutásával számolva, a tervezett futamidő előtt saját forrásból visszavásárolták az SZTA részesedését. A több mint 15 éves, borászati csomagolóanyagokkal foglalkozó vállalkozás a csaknem 50 millió forintos tőkebefektetést kapacitásbővítésre, ezen keresztül piaci helyzetének megerősítésére használta fel.

A szegedi székhelyű vállalat borászati és pálinka csomagolások előállításával és piacra vitelével foglalkozik. A cég széles megrendelői körének köszönhetően jól ismeri a hazai borászatok igényeit, és azokhoz igazodva készítette el üzleti tervét. A hazai piacra jellemző, hogy a külföldi beszállítók általában csak nagyobb mennyiség (50 ezer–100 ezer) esetén vállalnak feliratozást, viszont a hazai borászok igénye átlagosan 5–10 ezer darab termék. Ezt kellett az előrelépéshez megoldani.

Az Eno-Pack Kft. két éve e piaci lehetőséget felismerve, a hazai borászatok és pálinkaházak igényeinek megfelelő, a kisebb szériás hazai gyártás feltételeit teremtette meg. Forgóeszköz- és készletfinanszírozásuk elemzése, illetve a megrendelők letesztelése alapján arra jutottak, hogy a tervezett fejlesztések jó megtérüléssel járnának, azonban az ehhez szükséges komplex beruházásra nem volt meg a saját finanszírozási lehetőségük, így belevágtak a forrásgyűjtésbe.

A Széchenyi Tőkealap összesen közel 50 millió forintos tőkebefektetést hajtott végre, amelynek segítségével a vállalkozás bővíteni tudott, és a saját kapacitásokra építve a hazai piac méretéhez igazodva, rugalmasabban szolgálhatta ki közel 300 megrendelőjét. Mindezt jól tükrözte a cég árbevételének alakulása is:

A tulajdonrész visszavásárlásakor a cég a befektetett tőkét az elvártnál magasabb hozammal együtt fizette vissza az SZTA felé. A Széchenyi Tőkealap ezzel már két sikeres exitet tudhat maga mögött. Az előző hónapban aMobile Engine Kft tudta két év sikeres működés után az általánosan elvárt hozamszint feletti árfolyamon kivásárolni az Alap tulajdonrészét. Bár a két cég mérete, piaca és céljai eltérőek, a külső tőkeforrásnak köszönhetően mindkét társaság már jóval hamarabb ért el ehhez a döntési és érettségi ponthoz, két év alatt teljesítve a terveket, így képesek voltak „visszaszerezni” a kisebbségi tulajdonosnak eladott üzletrészeket.

Ha egy tőkealap cégportfóliójának tábora kellően népes, előbb-utóbb egyre több lesz az exit is. A Széchenyi Tőkealap közel 50 tagú cégportfóliójával a hazai piacon a legtöbb befektetéssel rendelkezik, és 2014 végéig várhatóan még számos vállalkozásba befektet.Forrás:  vallalkozo.info/MTI/szta.blog.hu, Portfolio.hu, piacesprofit.hu


OB

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]