Tőkebevonás - Mit keres cégünkben egy magán-, vagy tőkebefektető?

Pénzt, kihívást, lehetőséget?

Mit keresnek a tőkebefektetők?

A kockázati és magántőke befektetők olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek rendelkeznek innováción, kutatásokon, vagy más valós alapokon nyugvó, átlagot meghaladó növekedési lehetőséget magában hordozó üzleti tervvel. Ezen felül igen fontos, hogy rendelkezzenek tapasztalt menedzsmenttel, amely a prezentált üzleti tervet meg tudja valósítani, ideális esetben olyan személyekkel, akik már korábban is vezettek sikeres vállalkozásokat. Gyakori eset, hogy valójában a "menedzsmentekbe fektetnek be".  

Milyen esetben lehet vonzó egy vállalkozás?

A magántőke befektetők, különösen a korai szakaszú vállalkozásokba beszálló kockázati tőkebefektetők arra törekednek, hogy szakmai és pénzügyi tapasztalataik révén - alapkezelői minőségben az alap befektetésii szabályzata mentén - maximalizálják portfólió vállalatuk értékét, anélkül azonban, hogy a mindennapi ügyvezetésbe beleszólnának. Igaz, képesek annak hatékonyságát nagyban növelni, eredmények elérését gyorsítani.

Általános szabályként elmondható, hogy egy társaság akkor kelti fel a magántőke befektetők figyelmét, ha "tényleges vállalkozás", és képes az átlagot jelentősen meghaladó növekedés lehetőségét felcsillantani jellemzően közép-távon(azaz 3-5 éves időtávlatban).

Források: Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület, hvca.hu


A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szervezetében számos szakértő dolgozik, akik kérdéseikben támogatni és segíteni tudják Önt és vállalkozását. Forduljon Hozzánk bizalommal a finanszirozas@vallalkozo.info emailcímen, vagy a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.Előző cikkünket  
 "
Tőkebevonás - A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület" címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]