Tőkebevonás - A Széchenyi Tőkebefektetési Alap konstrukciói

A Széchenyi Tőkealap négy konstrukció keretében juttatja tőkéhez a magyar kis- és középvállalkozásokat. Az eddigi csekély összegű (de minimis) tőkebefektetés mellett két konstrukció társbefektetésként valósítható meg, a negyedik változat pedig az induló vállalkozásokat hivatott tőkebefektetés révén segíteni.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) program termékkonstrukciói


A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 4 fő tőkebefektetési konstrukciója:

1. 
Csekély összegű tőkebefektetés

Az Alap privát tőke hozzájárulása nélkül fektet be maximum 200.000 EUR–nak megfelelő forintösszegig, amelyhez maximálisan a befektetett tőke kétszeresével egyenlő tagi kölcsön kapcsolódhat.

2. Egyedi társbefektetés privát részvétellel

Privát befektetők (cégek vagy magánszemélyek) jelentkezhetnek egy befektetési célvállalattal együttesen azzal a céllal, hogy a privát befektető az SZTA-val közösen hajtana végre invesztíciót. Alapvető elvárás, hogy a privát befektető az SZTA-val egyidejűleg fektessen be a célvállalatba tőkeemelés formájában.

Az SZTA elvárása, hogy az együttes tőkebefektetésen belül a független privát tőkebefektetői részvétel elérje a 10%-ot, a vállalkozás vagy tulajdonosai által nyújtott tőkeemelés pedig további 20%-ot. Az SZTA ebben a formában a teljes tőkebefektetés maximum 70%-át biztosíthatja.


3. 
Privát társbefektetővel keretszerződés alapján megvalósuló tőkebefektetés

Az SZTA elvárása ezen konstrukció keretében, hogy az együttes tőkebefektetésen belül a független privát tőkebefektetői részvétel elérje a 30%-ot.


4. 
Induló kisvállalkozások kezdeti finanszírozása

Jelentős növekedési potenciállal rendelkező magvető fázisban lévő vállalkozások számára nyújtott tőkebefektetés, társbefektető bevonása nélkül. Nem a klasszikus seed vagy start-up fázis finanszírozás,, hanem az olyan, általában kiválással vagy jogutódlással indult vállalkozások finanszírozása preferált, ahol a korábbi sikeres vállalkozás új tevékenység beindítását önálló jogi személyiségű társaságban látja megvalósíthatónak.

 

Források: vallalkozo.info, Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület, m27.hu


Amennyiben finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket "Tőkebevonás - A Széchenyi Tőkebefektetési Alap " címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]