Szükség volt az nhp-ra: XVI. pénzügyi csúcstalálkozó a Hungarian Business Leaders Forum rendezésében

Az idén 3,2 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés sem lenne meglepő - mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pénteken Budapesten a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által megrendezett XVI. Pénzügyi Csúcstalálkozón.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témaelemzést készített és jelentett meg ma honlapján, annak érdekében, hogy a kockázati tőke iparágban általános sztenderdek segítésével bemutassa a hazai szektor 2010 és 2014. június 30. közötti befektetési aktivitását.

Balog Ádám az idei évi növekedést meghatározó tényezők között említette a jelentős lakossági reáljövedelem-növekedést, a tovább élénkülő vállalati hitelezést, a fokozatosan stabilizálódó európai konjunktúrát, valamint az erős uniós forrásbeáramlást. Összességében a belső kereslet növekedési hozzájárulása egyre markánsabb lehet - vélekedett. Balog Ádám szerint a vállalati hitelezés tovább erősödhet a növekedési hitelprogramnak (nhp), az nhp+-nak, valamint a bankadóról szóló megállapodásnak köszönhetően.

Az alelnök szólt arról is, hogy 2013 óta a monetáris politika egyre szélesebb eszköztárral támogatta a gazdasági stabilizációt. Kifejtette: a kétéves kamatcsökkentési ciklus során a jegybanki alapkamat 490 bázisponttal csökkent. A növekedési hitelprogram eddig több mint 1300 milliárd forintnyi hitelhez juttatta hozzá a hazai kis- és közepes vállalkozásokat - emlékeztetett Balog Ádám. A svájci frank hitelek elmúlt év végi forintosításával az egyik legnagyobb rendszerszintű kockázatot sikerült kiiktatni a rendszerből - tette hozzá.

A magyar gazdaságot stabilan alacsony inflációs környezet jellemzi; ehhez több tényező is hozzájárul: a rendkívül kedvező külső inflációs környezet, a gazdaságban lévő szabad kapacitások és az inflációs várakozások alkalmazkodása. Ez utóbbi különösen fontos Magyarországon - emelte ki az alelnök. Előretekintve arra lehet számítani - ismertette -, hogy az erős kínálati hatások (például a hatósági energia-ár csökkentés, vagy a benzinár csökkenése) kifutnak, így az év második felétől ismét pozitív tartományba kerülhet az árindex, miközben a lakossági fogyasztás erősödése is növelheti a vállalatok áremelési képességét.

Balog Ádám szerint ugyanakkor a várakozások és bérezési tendenciák alapján nem elhanyagolható az évek óta alacsony infláció másodkörös hatásainak megjelenése, ami kockázatot jelenthet a 3 százalékos jegybanki cél jövő évi elérésére. Az alelnök elmondta, hogy a monetáris transzmisszió még számos ponton korrekcióra szorul. Kifejtette, hogy az MNB már több lépést tett a hitelaktivitás élénkítésére, de a bankrendszer továbbra sem képes elegendő forrással ellátni egyes szektorokat. Ezenkívül a bankrendszer mérlegeiben a nemteljesítő hitelek állománya még mindig magas, megoldást jelenthet az nhp és a nemrég elindult nhp+, valamint a jegybank által felállítandó eszközkezelő - vélte Balog Ádám. (MTI)

Forrás:  MTI, MNB közlemény, pro

OB

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]