SWOT elemzés (2)

Mit is jelent a SWOT?

A módszer egyszerű. Annyi lesz csak a tudomány, hogy az „elemzés” végén le is írjuk amiket megállapítottunk. Így készítjük elő cégünk bemutathatóságát.

A SWOT elemzés:

-         támogatni fog minket abban, hogy megvizsgáljuk milyen vállalkozásunk és a vállalkozásunk által kibocsátott termék vagy szolgáltatás piaci helyzete és

-         megkönnyíti annak tudatosítását, hogy vállalkozásunk általunk elképzelt jövőjének megvalósításához – figyelembe véve a múltunkból adódó adottságokat – melyek a szükséges feladatok és milyenek azok megvalósulásának esélyei.

Mit is jelent végül is ez a SWOT ?

A SWOT egy sokat sejtető betűszó. Baráti vagy üzleti beszélgetések alatt, vállalkozásunkkal   és ezzel együtt saját magunkkal kapcsolatban biztosan többször  felmerült fogalmak angol megfelelőinek kezdőbetűit takarja:

  • Strengths        -          Erősségeink
  • Weaknesses   -          Gyengeségeik
  • Opportunities -          Lehetőségeink
  • Threats           -          FenyegetettségeinkHívhatnánk a SWOT-ot egy kis szórend korrekcióval - magyarul kimondhatóan - GYELF elemzésnek is. Ezt azonban senki nem értené meg. Egyik célunk pedig a bemutathatóság! Maradjunk ezért a SWOT-nál!! ….


Következő cikkünkben a SWOT elemzés további lépésével fogunk foglalkozni.

Előző cikkünket a SWOT elemzésről itt találja a kedves olvasó...

 

Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]