Pénzügyi terv (3)

Pénzügyi terv a mikro- és kisvállalkozásoknál (3)

Mint minden terv a pénzügyi is lehet hosszú, közép és rövidtávú.

Attól függően, kezdünk bele bármelyik típusúba, hogy mi az aktuális célja a pénzügyi tervezésnek. Egy azonban biztos:

Egy vállalkozás éves terv és ezen belül pénzügyi terv nélkül, csak sodródik. Ezért az eredeti elhatározásunk szerint - az 1.0-ás típusú tervezésnél maradva - a továbbiakban az éves pénzügyi tervvel foglakozunk.

Az éves pénzügyi terv fő célja a vállalkozásunk likviditásának, folyamatos fizetőképességének fenntartásának támogatása.

Napjainkra vállalkozásunk fizetőképességének folyamatos fenntartása nem csak becsületbeli ügy!

Ha valamely cég, bármely okból felkerül a nem fizető adósokat nyilvántartó Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóhátralékos listájára, hosszú időre elvághatja vállalkozásunk banki, de sok esetben szállítói finanszírozásának útját is.

Egyes cégek életében a szállítói finanszírozás volumene sokszor többszörösen meghaladja a banki finanszírozások mértékét. Egy ilyen cég külföldi szállítói sokszor a külföldi hitelminősítőktől kérnek információt és garanciát leszállított árújukhoz kapcsolódó 30 esetleg 90 vagy 120 napos fizetési határidők megadáshoz. A rossz likviditási referenciák lehetetlenné tehetik a garancia kiadását és ezzel az importáló cég működését.

Vállalkozásunk pénzügyi terve az alábbi fő részeket kell majd tartalmazza:

-          mérlegterv

-          eredményterv

-          cash flow / pénzforgalmi terv

És megint itt van egy olyan fogalom, a cash flow ami miatt újra egy kis kitérőt kell tegyünk


Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]