Pénzügyi terv (2)

Pénzügyi terv a  mikro- és kisvállalkozásoknál(2)

De melyek is egy pénzügyi terv elkészítésének feltételei:

Korábban már összegyűjtöttük vállalkozásunkra jellemző SWOT jellemzőket!

A SWOT elemzés már rendszerezett formában tartalmazza piaci helyzetünkre és ezen belül vállalkozásunkra vonatkozó általunk ismert információkat. Ez pedig jó kiindulási alapul szolgálhat ahhoz, hogy megkezdjük - a számítógépes szlengből átvett megnevezést használva - „1.0-ás pénzügyi tervünk” összeállításának első lépéseit.

De itt újra nagy levegőt kell vegyünk és vissza kell térjünk a minden önmagunk által, saját dolgainkkal kapcsolatosan megkezdett változtatást megelőző lépéshez, az elhatározásunkhoz, amely szerint:

  1. Következő célunkat - vállalkozásunk jövőjének érdekében - az eddigiektől eltérő módon, kellő időt és türelmet szánva tervezzük meg és hajtjuk végre!
  2. Mindig leírjuk a lépéseket és a kialakult eredményeket, lehetővé téve ezzel a későbbi esetleges korrekcióhoz szükséges összehasonlító elemzéseket.

A pénzügyi - és ezen keresztül végül a teljes üzleti tervet - természetesen kis lépésenként, többszöri, ciklusos visszatéréssel és közelítéssel (iterációval) fogjuk elkészíteni. Ahogy majd haladunk előre, egyre tisztábbá fog válni előttünk, hogy az üzleti terv többi főterületének részletes kidolgozása miért is fontos számunkra.

Egyenlőre azonban maradjunk az 1.0-ás verzió kidolgozásánál!!.......... 

 

Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]